Wednesday, December 14, 2011

Baby Cute Contest

Assalamualaikum


Tadi jalan2 kat blog iizla, then nampak la contest ni kan. Dah lama tak layan contest, lagi pun contest ni senang je. Jom join!!!!


Gambar konon2 cute yang dipertaruhkan:

Nama ibu: Anah
Nama anak: Muhammad Adam Ziqri
Tarikh lahir: 10 Januari 2011


syarat -syarat penyertaan :

1. Terbuka kepada baby yang berumur dari 1bulan ke 2tahun.
2. Sila Letakkan banner contest di sidebar blog anda dan entry anda.- DONE
3. Anda hendaklah menjadi Follower blog BAJU BABY ATAS RAK. - DONE
4. Buat entry tentang contest ini dan link back ke entry ini. -DONE
5. Sertakan sekeping gambar sahaja dalam entry anda.- DONE
6. Terbuka kepada anak sendiri/ anak saudara / adik anda. 
7. Anda dikehendaki menwarwarkan hadiah yang bakal dimenangi didalam entry anda.- DONE
7. Sila nyatakan nama anda,nama baby dan tarikh lahir baby.- DONE
8. Anda mesti TAG sekurang-kurangnya 4orang untuk join contest ini. -DONE
9. Tinggalkan link entry anda di kotak komen. -DONE


Hadiah yang bakal dimenangi :

Pemenang Tempat Pertama (owner blog) :

jika pemenangnya lelaki,
Akan menerima SEHELAI T-SHIRT HATE HERO.

 jika pemenangnya perempuan,
Akan menerima SEHELAI DRESS + SEHELAI SHAWL. 



Pemenang Tempat Kedua (owner blog) :

jika pemenangnya lelaki,
Akan menerima SEHELAI TSHIRT BAND untuk peserta lelaki.

 jika pemenangnya perempuan,
Akan menerima DUA HELAI SHAWL untuk peserta perempuan.



*pemenang hanya seorang*
*kalau perempuan dapat hadiah untuk perempuan..dan sebaliknya...harap maklum*


Pemenang tempat pertama (baby) :

Akan menerima 2HELAI ROMPERS + 2 PASANG BURSHA + 1PASANG TIGHT


Pemenang Tempat Kedua (baby) :

Akan menerima SEHELAI ROMPERS +1PASANG BURSHA




Tarikh tutup :: 8.Februari.2012
Nak tag:

Monday, December 12, 2011

Cubaan bawak Adam tengok wayang sangat berjaya!!!!

Assalamualaikum

Apa kabar semua?? Lamanya tak ngadap blog sendiri, dah seminggu dilanda pening kepala pusing so mood nak berblog  sama2 berpusing2 ntah hilang pergi mana.Ayat pun dah pusing2. hukhuk

berbalik kepada tajuk, Jumaat haritu dah selamat bawak Adam tengok wayang. Siap layan ombak rindu lagi. Sebenarnya serba salah jugak nak bawak Adam sebab tak yakin takut nanti dia buat onar dalam panggung tu pulak. Nak tinggal kat mak mertua cam gigih sangat la pulak nak balik BM semata2 nak tengok wayang. Last2 cikpad cakap bawak je tengok cam mana, tak cuba tak tahu. Penangan Ombak rindu punya pasal..hehehe

Cik gi beli tiket siap2 sebab nak duduk seat paling atas dan paling tepi. Senang kalau Adam nangis ke apa boleh lari keluar cepat2.Kami ambik show pukul 9.40 malam.Sebelum tu memang tahan Adam dari tidur, bagi dia penat main bagai. Bila start cerita dalam 5 minit cam tu terus tidur dengan aman, then lagi 5 minit nak habis dia join layan sekali. Siap mak cik kat sebelah kagum ingatkan Adam layan cerita sampai habis sebab masa masuk tu Adam celik lagi.hehehe.

Best la jugak cerita tu, cuma bila dah baca novel, angan2 sama cam novel tu tinggi menggunung, dalam hati asyik ' dalam novel lain'..tapi tak de la nangis sampai nak meleleh air hidung bagai kan. Boleh tahan macho lagi la. Lagi satu bila dah hujung2 tu, saya pening pulak tiba2, memang potong mood jadinya..huhuhu

Bila dah berjaya bawak Adam layan movie, lepas ni boleh la menggedik nak tengok cerita lain pulak. Ngeee..2 tahun kot tak masuk wayang since pregnant, jakun kejap=)

Tuesday, November 29, 2011

2nd Anniversary @ Cameron Highland

Assalamualaikum.

Semalam 28 November 2011 genap usia perkahwinan kami 2 tahun, rasa sekejap la sangat, tapi dalam tempoh tu jugak la macam2 perkara yang dilalui bersama,pahit manis masam kelat semua ada. Tapi rasa2 tu la yang mematangkan lagi hubungan. Tambah2 ada budak tecit yang makin banyak akal, lagi la berwarna warni dan bertambah rasa jadinya..hehehe

Sempena anniversary teringin gakla nak pergi jalan2,habiskan masa bersama keluarga kecil kami ni, patutnya kami ke Melaka, tapi atas kekangan masa sebab cik pad tak ada cuti sebab baru tukar tempat kerja la katakan, maka kami rancang nak ke Langkawi, ok siap berangan nak beli periuk bagai,tiba2 rasa macam jauh pulak nak pergi Langkawi, tambah2 nak bawak anak kecik naik feri yang sesak ngan manusia bila musim cuti sekolah memang tak sanggup la. Last2 ting terbayang2 Nora Elena, tiba2 nak gi Cameron. Nak tunggu nak gi ngan Yun and Miza tak tau la bila. Kami pergi dulu ye, nanti kita plan elok2, kita konvoi pulak ye. hehehe

Nak pergi Cameron mencabar gak la sebab hotel semua full, ye la weekend+public holiday+ cuti sekolah,last2 dapat gak la duduk kat Jurina Hill Lodge, boleh la daripada tidur dalam kereta. Nak sampai sana, punya la lama, kereta bersusun, sampaikan Adam muncung sedepa sebab bosan duk dalam kereta. Aktiviti bnyak makan je la, mana taknya, dah la asyik hujan je, perut pun lapar la..Hehehe. Taman rama2, strawberry valley ngan rose valley pun kami tak pergi sebab nak simpan tuk pergi lain kali, lagi pun Adam kecik lagi, ambil pengalaman pergi zoo last week, tunggu Adam pandai cakap baru nak pergi semua tempat..hahaha.. Entah bilapun tak tahu la =)

Nak makan steambot, syok hujan2 makan steamboat
Adam ngan baba
Cactus point, sempat rembat pokok bunga 3 pasu
BOH Plantation Sungei Palas

Memang tak pergi banyak tempat pun, Ahad masa pergi habis masa dalam kereta menempuh jam, then hari Isnin nak turun awal sebelum sibuk dengan orang. Tapi memang puas sebab boleh 24 jamdengan yang tersayang.

Buat suami tersayang, terima kasih atas segalanya. Maaf andai ada yang terkurang dan yang terlebih2. Moga rumahtangga kita kekal aman damai dengan kasih sayang dan rahmat dari yang Maha Esa. Sempena tahun baru, moga segalanya lebih baik dari segala sudut,sama2 kita ubah apa yang patut dan tingkatkan apa yang perlu =)

Friday, November 25, 2011

Adam dah boleh jalan =)

Assalamualaikum

22 November 2011 tarikh Adam boleh mula jalan. Sebak sangat masa tengok dia mula jalan. Jalan 2 langkah stop, pastu jalan lagi. Bila rasa lambat mula la dia merangkak, cepat sikit sampai..hehehe.. lepas ni mama Adam kena cergaskan badan nak kejar Adam keliling rumah. Conform penat, takat kejar dia duk merangkak merata pun kadang2 surrender. hehehe. Adam akan nampak sangat Abang kalau boleh jalan laju2. Tiba2 takleh terima kenyataan yang anak dah besar dan diri sendiri makin tua. kahkah

Wednesday, November 23, 2011

wordless wednesday- Nak marah ke nak gelak??

Assalamualaikum

punggah mainan
makan dan sepahkan tepung

Tuesday, November 22, 2011

Berjimba di Zoo Taiping

Assalamualaikum.

Weekend haritu kami anak beranak pergi melawat kawan2 Adam yang selalu Adam jumpa dalam Baby TV. Tapi gi jenguk kat zoo la, bagi tengok yang real punya. Pergi sana dalam kul 11 pagi sebab tunggu Adam bangun tidur dulu.Tiket masuk RM 12 seorang untuk dewasa, kanak2 tak tengok la pulak sebab Adam kan baby lagi, masuk pun free je la.

Yang menyedihkan Adam buat tak tahu je kat haiwan2 tu semua, dia lagi teruja tengok budak2 yang datang kat situ. Yang nampak terlebih excited cik pad je la,hehehe. Anak buat muka malas layan je. Sabar je la. Cik pad cakap kena tunggu besar sikit baru best bawak Adam datang zoo, tapi tak pe la, ambil syarat je dulu sebagai penduduk Taiping harusla jejakkan kaki kat zoo. Boleh??

Meh layan gambar yang tak seberapa ni

Budak buat muka malas layan
Muka bosan
sibuk tengok orang bukan haiwan
anak bapak
para penghuni zoo Taiping
nak balik dah..penat sangat
budak penat,masuk kereta terus lelap
Tu je la cerita weekend kami, tak sabar nak tunggu next weekend =)


Thursday, November 17, 2011

Jalan-jalan Penang- Entry masyam ",

Assalamualaikum

Hik hik saya rajin (Tiba-tiba je kan??) hahaha

Ahad haritu kami gi hantar mak ayah mertua gi airport Penang. Flight kul 7, makanya kul 5 pagi kitorang dah keluar rumah. Yang kesiannya Adam tak mandi sebab tak sampai hati nak mandikan dia pagi2 hari tu. Lagipun fikir lepas tu terus nak balik, tak de la ralat sangat kalau tak mandikan dia. Sebab tu entry ni jadi entry masyam sebab ada budak tak mandi=).

Tapi bila dah sampai Penang rasa cam tak lengkap kalau tak pergi pekena nasi kandaq Line Clear. Kol 8 lebih kami sampai ada lauk ayam je, bantai je la makan. Lepas makan gatal pulak kaki nak gi Padang Kota, masa tu rasa macamPenang tu kami yang punya, memang tak ada orang masa tu. Adam pun sempat la main gelongsor dengan gembiranyanya. Pertama kali kot Adam gembira main sebab selalunya dia akan nangis ngada2. Sebab dah besar kot, dah pandai main. Baba kena rajin la bawak Adam gi playground =)

Budak yang tanpa rasa bersalah pakai baju tidur =)

Alang2 kat Padang Kota, nak balik mesti la naik Feri. Ni kali pertama Adam naik feri ok!! Ok la kan sebab sampai Penang pun baru 3 kali. Masa kat feri tu nampakla Adam tu excited tapi tak terluah sebab dah ngantuk. (Camno tu??). 

Mama, Adam ngantukla

Tuesday, November 15, 2011

Tersangatlah sibuk

Assalamualaikum

Fuhhhhhh fuhhh... Kesian blog ni, dah macam 'hidup segan mati tak mahu'. Kalau dulu walaupun tak update tapi still sempat nak blogwalking. Faktor utama keadaan tak mengizinkan, tahu2 saja la anak tengah membesar, segala ruang nak explore, selagi mata dia tak lelap, selagi tu la setiap ruang rumah dijelajahnya.

Last week sepanjang mnggu Adam kena cirit birit, tapi tak ada riak sakit pun kat dia. Aktif kemain lagi ada. Sedar2 dah bau masam, kalau tak perasan bau masam sedar2 dah bocor lekat kat seluar. Bila weekend haritu dah tak berak2, tapi hari ni dia mula balik. Tapi tak la seteruk last week. Jumpa doktor, dr bagi air garam je.

Sekarang ni, Adam dah 10 bulan, kerja-kerja mengemas rumah memang tak pernah habis, tambah2 kalau time Adam main, mainan bersepah2 serata rumah. Tapi saya tak pernah rasa penat nak kemaskan walaupun terpaksa ulang aktiviti yang sama berbelas kali. Mulut cakap 'haiiipppp' tapi dalam hati mengekek gelak tengok gelagat si bujang sorang tu. Kalau time makan tu memang bercinta la nak suapkan, tak boleh duduk diam, hasilnya makanan pun bersepah2 la. Kadang2 kesian kat cik pad balik kerja tengok rumah bersepah. Tapi mujurla kekasih hati saya tu faham ngan semangat main anak dia.' Main bersungguh-sungguh'. =)

Kalau dulu Adam ada banyak kawasan di bawah label 'NO ENTRY', tapi  sekarang tak ada maknanya, semua dah langgar. Setiap ceruk rumah selamat sampai kat Adam. Memang sabar je la, kadang2 memang sakit jantung sebab sedar2 je dah hilang, pastu terjumpa tengah terselit kat mana2. Merangkak bukan main laju, tak terkejar. Berdiri pulak memang dah pakar, tapi bila sebut je perkataan 'tak tih' terus duduk siap lembikkan lutut. Nak pimpin jalan pun tak nak,lagi gemar merangkak dengan tangan bunyi 'plap plap plap' kat lantai. Kalau tengah masak kat dapur, bila dengar je bunyi tapak tangan Adam tengah merangkak, terus rasa cuak sebab 'TUKANG KEMAS' dah datang!!!! Tumpahkan telur dari mangkuk  dan terbalikkan bakul sampah adalah antara kejayaan Adam kat dapur. Yang pasti dapur adalah tempat faveret Adam dan juga tempat yang sangat bahaya kat Adam sebab Adam dah sampai pegang kuali yang ada kat atas dapur gas yg atas kabinet masak. Lagi sekali nak gugur jantung.

Itu je la ceritanya, penat tapi hati puas tengok anak membesar depan mata. Setiap perkara yang Adam buat akan diceritakan dengan penuh gembira kat cik pad walaupun kadang2 mencabar kesabaran. Tiba2 rasa cepat sangat Adam membesar. Owhhh bakal merindui Adam yang sangat baby sebab sekarang tak nampak macam baby sangat dah sebab gigi dah ada 7 batang=) Bukan main suka test giginya tu, hasilnya Adam pernah gigit saya kat montot tau. Geram je. Hahahaha

So layan la gambar2 Adam=) Kebanyakan gambar lama. Gambar baru tak transfer lagi


Hai!!!! saya Adam Ziqri

Ni gaya saya tidur

Ni masa picnic tepi air terjun, Adam mandi ngan baba, mama lupa bawak baju..Rugi-rugi

Lepas makan aiskrim tapi Adam mama bagi makan kon je

Gaya orang Terengganu yang takut bunyi ombak ( Mood kurang best sebab bangunkan dari tidur)

Opsss seksi. Mandi lepas potong rambut

Tu je la gambar Adam nya. Mengharapkan camera hp la sebab charger camera tak tahu hilang entah ke mana. Moga lepas ni akan rajin meng'update' untuk kenangan di masa hadapan.



Monday, November 7, 2011

Aidiladha

Assalamulaikum.

Apa khabar semua? Banyak tak makan daging??Hehehe. 
Tahun ni kami sekeluarga sambut Aidiladha kat Bukit Mertajam. Aktiviti sama je la kot macam tempat2 lain, solat sunat raya, ada korban then makan tak ingat2. Raya puasa haritu kan raya kat Terengganu, so bila balik BM dah tak ada makanan special, makanya kali ni bantai la makan puas2. Makan dari pagi sampai petang. Mana taknya, ada lontong, soto, rendang, lemang, laksa orang bagi, ketupat orang bagi dan nasi tomato orang bagi. hehe

Tu je la ceritanya, satu hari semalam duduk rumah nenek cik pad je. Maghrib baru terhegeh2 nak balik sebab ada orang nak datang rumah. Malam tu memang terbongkang tidur tak sedarkan diri. Adam pun sama naik penat. Tidur start maghrib sampai la pukul 7 pagi =)

Salam Aidiladha

Saya ngan Adam pakai baju yang tak sempat pakai masa raya, cik pad recycle baju nikah.(Kenapa Adam garang sangat??)

Adam sembang kencang dengan mak su

Hero dalam hati =)


Friday, October 21, 2011

Segmen: What's in my bag??

Assalamualaikum

Semalam kena tag dengan Mummy Yun, tapi hari ni baru sempat nak selongkar bag =). Mari kita tengok apa yang ada. Taraaaaaaa!!!!


  1. Purse ( Banyak kertas daripada duit..Hehehehe)
  2. Handphone CSL ( hp ke-4 selepas kelahiran Adam, sangat cikai..rosak pun tak nangis=))
  3. Note book + pen
  4. Envelope duit ( untuk kenduri & ziarah)
  5. Pantyliner
  6. Kad kahwin (kenduri bulan 11,simpan siap2, nanti sesat cari rumah pengantin=))
  7. Cosway Two way faoundation
  8. Elianto Liquid foundation (Hanya beratkan beg)
  9. Clinique lipstick
  10. Lipgloss
  11. Blusher Silky Girl ( Guna kalau ingat)
  12. Stokin Adam (Spare kalau terlupa pakaikan kat rumah)
  13. Ketip kuku Adam (kuku Adam cepat panjang)
  14. Sikat Adam (sangat tak sure kenapa ada dalam beg sedangkan Adam bukannya jenis berambut)

Banyak dengan barang tak guna je, tu belum masuk baju spare & lampin Adam.

Hanya perlu :
  1. Salin tajuk : Segmen : What's in my bag?
  2. Copy dan Paste gambar Banner atau Header kat atas tuh serta link kan ke post ini.
  3. Tag beberapa banyak blogger korang nak.
  4. Publish dan letakkan url entry korang di sini. 


Nak tag:
  1. Athi
  2. Dina
  3. Belle
Tiada paksaan, siapa2 nak join pun boleh. Seronok rasa cam artis kena terjah dalah Fuhhhh

Monday, October 17, 2011

Sebulan lebih: Kali ni biar Adam yang update

Assalamualaikum..

Nama saya Adam, sekarang Adam dah jadi orang Taiping. Rumah kami lepas sebulan baru dapat pasang Streamyx, mama saya tu dah kurang jiwa nak berblog, lama sangat tak jenguk blog, so mama pesan kat Adam update la pape pun, tolong bersihkan sawang2 yang ada kat blog ni.

Tapi Adam pun sama macam mama, tak de idea la.. Senang cerita Adam cerita kisah Adam je la.Lagi pun perkembangan Adam masa 8 bulan mama tak update pun, sekarang Adam dah 9 bulan. Ok, mari baca pasal Adam:
  •   Gigi Adam ada 6 batang, 2 kat bawah selebihnya kat atas. Gigi atas besar2, gigi bawah kecik2 je. Selalu Adam senyum bagi nampak gigi bawah je, gigi atas tunjuk bila gelak kuat2 or nangis kuat2=)
  • Adam tak pandai jalan lagi, berdiri tu terer la. Setakat panjat katil, panjat kerusi tu kacang je la, tapi nak turun tak reti lagi. Pnjat tangga pun dah pandai tapi tu kena tunggu balik rumah nenek la. Kalau mama pimpin jalan, mesti perut Adam ke depan dulu tinggal kaki ngan kepala kat belakang. Ntah bila la Adam nak boleh jalan. Lutut Adam dah lenguh dah asyik merangkak je, kadang2 siap tersungkur kalau merangkak laju2
  • Hobi Adam sekarang ronda2 naik motorsikal ngan baba, tiap2 pagi mesti gi ronda beli breakfast, takpun pusing2 taman je, petang2 pun ronda2 gi beli kuih ngan pusing2 kawasan lawat jiran2. Selalunya Adam pusing depan rumah Rayyan, tapi Rayyan tak de pun kat luar. Tidur kot, Rayyan kan baby lagi=)
  • Kalau kat rumah seharian Adam suka nyanyi kuat2, cakap kuat2, ketawa pun kuat2. Kalau mood Adam kurang baik, Adam nangis pun kuat2 siap ngan gaya kuak lentang atas lantai. Kadang2 saja je nangis kuat2, tapi tak keluar pun air mata. Nak gurau2 ngan mama=)
  • Kalau mama marah, Adam dah pandai terasa, selalunya mama marah masa dalam kereta sebab Adam suka kacau baba. Adam geram tengok kunci tergantung2 pastu Adam merengek2 la nak ambik kunci, tapi mama tak bagi. Bila Adam tak dengar cakap mama, mama marah la Adam. Dah 2 kali kena marah, kalipertama Adam terdiam sampai baba tergelak tengok Adam, bila mama pujuk Adam dah ok balik=). Kali ke-2 kena marah Adam nangis sungguh2 sampai keluar air mata. Sedih tau kena marah tapi mama pujuk la cakap bahaya kalau kacau baba bawak kereta.
  • Sekarang Adam dah jadi hantu TV, pagi2 buta mesti nak tengok BabyTV. Kesian kat mama tak leh nak tengok cerita Korea.Tapi sekarang mama tak kisah dah sebab mama boleh online.
Tu je kot, nanti2 Adam update lagi ye, gambara Adam yang latest tak de la pulak. Lain kali la Adam suruh mamaletak gambar Adam ye. Bye2 semua.


Friday, September 9, 2011

Cerita raya secara pukal

Assalamualaikum

Kembali bersiaran setelah sekian lama menyepi, menyepi sebab modem rosak dan busy nak pindah. Esok nak pindah, makin teruja nak duduk rumah baru dan makin sedih nak tinggalkan rumah sekarang. Banyak sangat kenangan dan rumah ni jugak la tempat saya membesarkan Adam selama hampir 8 bulan ni.

Perjalanan balik raya
Kami balik Kuala Terengganu sehari sebelum raya bukannya tengah malam 2 hari sebelum raya yang dicanang2 sebelum ni. Memang air mata saya tumpah dengan sangat laju kot masa mak mertua tak bagi balik malam tu sebabnya semua barang dah siap sedia dalam kereta, tunggu nak gerak je. Tapi kalau fikirkan dari segi keselamatan memang bahaya gak la balik tengah2 malam buta tu dengan hujan sepanjang hari. So malam tu balik awal sikit dr Perda, tak de la awal sangat, kol 1 lebih gak baru balik.

Esoknya jam 8 dah gerak, jalan raya sunyi je sepanjang perjalanan diibaratkan macam kami je duk atas jalan tu, orang lain awal2 lagi dah balik kot. Adam sangat baik, tido sepanjang jalan. Terjaga untuk main2 sambil sengih2, masa tu la perasan gigi dia dah ada 4 batang. Sangat comel. Saya pun sekali sekala tertido gak, memang ngantuk tahap tak leh dibendung. Berhenti rehat jap dekat hentian Titiwangsa, Adam memang gembira tahap maksimum, gelak, sengih dan semua yang best je la kat Adam,seronok sangat kot nak balik negeri tumpah darah.heheheh

Budak yang sangat jakun tengok orang kat tengah2 tu=)

Lepas Jeli cik pad dah tak tahan ngantuk, maka cik pad pun keluarkan kata2 azimat," apa guna renew lesen tapi tak nak drive", saya pun take over la tugas cik pad, sebelum tu gunakan peluang kehadiran bendera jepun dengan minum air sepuas2nya, maka memandu la saya sorang2 dengan Adam dan cik pad terbongkang tido, saya punya ngantuk tahap tahan mata guna jari tapi malas nak singgah mana2 dah sebab tak sabar nak sampai rumah. Alhamdulillah Kol 3 kami sampai KT.

Perjalanan balik pulak sebaliknya,raya ke-4 kereta bersusun atas jalan raya. Sampai Machang jalan mula jam, masa tu la Adam berak, kiri kanan jalan tak de tempat yang sesuai nak singgah.Last2 berhenti tepi jalan, basuh yak adam guna air masak. Sampai licin air, moralnya lain kali kena sedia air mentah tuk kecemasan=)

Raya Pertama sebagai mama
Bangun pagi mandi2, tengok orang pergi sembahyang raya, saya mandikan Adam, belum siap pakai baju Adam dah tertidur balik, saya pun siap2 pakai baju, Adam terjaga. Terus siapkan dia pakaikan baju melayu dengan songkok. Lepas dah balik sembahyang raya, terus siap2 nak pergi rumah mak, saya duk ngan mak sedara so rumah pertama pergi rumah mak. Kalau lambat keluar nanti orang datang lambat pulak boleh keluar. Pastu keluar beraya makan la macam2. Adam pulak sangat la pandai buat muka comel, dengan semua orang dia nak. Pandai ye nak bodek duit raya lebih. hehehehe

Pergi jalan mana2 pun Adam sangat la ramah, kadang2 tak tau dia tengah buat apa, lip lap liplap duk bergambar ngan siapa2 je. Dengan semua orang pun dia boleh main. Tersengih2, ajuk cara orang batuk, gurau2. Tapi rasa kejap je, tak puas duk kat Terengganu dah kena balik. 

Duit raya
Alhamdulillah duit raya Adam boleh tahan jugak banyaknya. Raya pertama la katakan, tambah2 jadi anak sulung. Nanti kalau dah ada 3-4 orang adik jumlah duit pun mesti kena bahagi2. Pengsan la orang nak bagi banyak2. Hehehehe. Dapat la menabung tuk masa depan. 

Part mengira duit raya memang seronok. Tiap2 malam sebelum tidur kami suami isteri duk mengira pendapatan anak. Terujaa kot sebab sendiri tak dapat duit raya, kira duit raya anak feeling cam masa kecik2 je. Saya last year je tak dapat duit raya, tahun sebelum2 tu masyuk gak. Last year suami je bagi, tu pun saya habiskan beli hadiah handpnone E72 kat suami, baik punya isteri kan, suami bagi duit saya belikan hadiah kat suami. This year, cik pad bagi sikit je sebab tak brniaga then nak guna duit tuk pindah. Duit raya tu saya guna beli barang Adam. Baik kan saya.hehehe

Tu je la cerita raya saya, tengah2 raya tu sempat gak pening2 duk fikir pasal rumah. Isnin haritu baru dapat rumah. Dengan keadaan yang tunggang langgang dalam rumah buat saya sangat tak sabar nak pinddah. nak susun barang2 macam sedia kala. Kesian kat Adam nak bergerak pun payah, sana sini ada barang.


Saturday, September 3, 2011

Fast update: Raya 2011

Assalamualaikum

Bersiaran dari pusat servis Tan Chong, servis mak cik S, orang lain servis sebelum berjalan jauh, kami pulak servis lepas balik jalan, Alhamdulillah semuanya selamat. Tak puas rasanya raya kat Terengganu, rasa kejap sangat. Harap2 next month boleh balik lagi.

Tak leh lama2 kereta dah nak siap servis, saksikan gambar raya kami dengan saya yang kegemukan melampau dan tak dapat tudung raya.

Alahai terbeliaknya mata Adam=)

Saturday, August 27, 2011

Selamat Pulang Beraya=)

Assalamualaikum..

Mesti ramai yag dah balik kampug masing2 kan? Cam sunyi je blog harini, tapi Sabtu memang selalu sunyi pun. Saya masih di sini, tak balik pun lagi sebab cik pad masih lagi kena kerja. Petang ni balik kampung BM, tak de la teruja sebab semalam pun dah balik gi tengok diorang meniaga ngan ambik baju melayu cik pad ngam Adam. Baju cik pad gelebeh sebab diet la katakan then baju Adam ketat la plak sebab tempah hampir 2 bulan lpas,mesti la Adam membesar. Lepak dalam 1 jam terus balik. Dekat sangat boleh ulang alik je =). Tapi atas highway memang meriah ngan lampu kereta tak putus2. Terang je jalan.

Esok tengah malam baru nak balik Terengganu. Tengah malam ok, tak dapat bayangkan nak panjat lebuhraya Timur Barat tu tengah2 malam buta dengan musim2 hujan cam ni. Sabar je la cik pad tu. Moga perjalanan kami dipermudahkan. Amin. Kepada semua, hati2 di jalan raya ye=)

Wednesday, August 24, 2011

Raya Oh Raya!!: Yang sebenarnya

Assalamualaikum

Berbalik kepada entry sebelum ni, Alhamulillah kerajinan datang dalam masa yang singkat (singkat la sangat), sedang elok Adam pun tengah tido, bulan puasa waktu tido dia lari sikit, so sekarang ni tak de la orang nak kacau=)

Raya tahun ni merupakan raya yang paling bermakna sebab ada Adam yang nak digodek2=) Tapi tak bermaksud persiapan raya tu hebat sampai segala benda nak ditukar. Persiapan masih ala kadar, biasa2 je, tak ada yang membazir. InsyaAllah raya tahun ni kami akan beraya kat Terengganu dulu, tapi tak decide lagi bila nak baliknya sebab cik pad kena tolong mak ayah dia meniaga dulu, ye la hujung2 ni memang tak menang tangan la. Yang penting nak jugak puasa kat sana sehari, sehari pun cukup daripada tak dapat langsung kan.

Sebagai seorang yang tak berbakat nak buat segala jenis kuih ni, memang tak ada la keinginan nak buat biskut raya, segalanya beli, tapi tak banyak pun. Biskut raya tahun lepas pun ada lagi..hahaha..Yang saya tempah dah selamat ambik kat rumah Puan Meeya. Tak sabar nak makan, tapi cik pad warning dah sebab yang last year punya memang dapat je terus makan=) Yang cik pad order tak dapat lagi. Ntah biskut apa yang dioerdernya tak tau la.

Baju raya saya dah siap ambik then baru basuh tadi, baju Adam dah selamat beli masa weekend minggu pertama puasa, yang gila shopping baju anak mesti la cik pad. Sejak dari Adam dalam perut lagi segala kelengkapan Adam cik pad yang pilih, saya senyum je dengan hati riang=). Boleh tahan gak la baju Adam bersusun kat kaunter masa nak bayar. Isnin haritu cik pad ambik half day, then kitorang nak gi la shopping tuk diri sendiri. Saya sempat la beli blouse ngan sandal, sampai giliran cikpad Adam dah buat perangai, jeles la tu sebab tak de ukur2 baju kat badan dia. Kesudahannya cik pad cakap nak gi shopping sendiri je nanti. Baju melayu jejaka berdua tu tak ambik lagi kat tailor. Bila ntah nak basuh baju melayu diorang tu sebabnya tempah kat BM, tunggu Sabtu ni baru boleh ambik. Yang semangatnya baju2 Adam dah siap pack dalam beg balik kampung dia dah. Baju mama papa nanti tak tau nak sumbat mana sebab beg semua tinggal kat kampung=).

Kereta pun tak servis lagi, kalau last year kereta bukan main lagi raya siap polish wax bagai, tahun ni kereta kusam siap comot lagi ngan kesan tonyohan biskut adam kat merata2 tempat. Lagipun Abang hitam saya tu aircondnya sejuk melampau, takut Adam merintih kesejukan pulak nanti, dah la dia tu jenis tak nak duk seat belakang. So cadangnya nak balik ngan Mak cik S, hahahaha memandai je bagi nama mak cik S kat kereta mak mentua. Kereta zaman bercinta dulu la, hasil menabung ngan mak cik S dapat la buat down payment beli Abang Hitam=). Tapi tak de kata putus jugak lagi, tunggu saat nak balikla nanti tengok la naik apa, jangan jalan kaki sudah.

Rumah pulak 2 minggu puasa saya start kemas2 sket, sikit je la. Tu pun cik pad duk perli2 cakap kemas rumah macam esok nak raya. Biarla, kemas sorang2 kena la buat sikit2. Nak harap kan cik pad weekend je la, tapi weekend conform la balik BM. Tup2 lepas kemas tu esoknya cik pad balik bagitau nak kena pindah, dalam hati apahal nak pindah pulak, rupa2nya cik pad dapat kerja baru. Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. InsyaAllah seminggu lepas raya kami pindah gi Taiping. Maka rumah yang konon2nya dah kemas sikit2 tu dah berubah jadi tongkang pecah. Tambah2 kemas ngan Adam,lagi la haru biru jadinya. Semuanya jadi mainan kat dia. Lepas raya memeng kelam kabut sebab rumah tak dapat lagi, nanti nak cuci lagi nak pindah lagi. Raya kat Terengganu pun tak leh lama agaknya..Sob sob dah la lama tak balik.

 Tunggang langgang dengan kotak yang mintak diisi

Berserabut, tapi sekarang dah clear masuk kotak semuanya

Duit raya pulak bajet menurun ye wahai adik2 sekalian, tahun ni tak jadi tokey, jadi kuli je.Hahahaha. Lagi pun nak pindah lagi. Ada la rezeki budak2 sket, tak de la tak bagi langsung kan. Tak pasal2 kena cop kedekut pulak nanti.

Tu je la persiapan raya  saya. Simple je kan, tak de nak tukar langsir bagai, tukar perabot. Kalau boleh semua perabot nak simpan, lapang sikit Adam nak main=). Yang penting raya ni mengeratkan silaturahim antara kita=)

Tuesday, August 23, 2011

Raya Oh Raya!!

Assalamualaikum..

sepatutnya entri ni berkaitan persiapan raya kami sekeluarga, tapi Muhammad Adam Ziqri dah delete semua dah. Penat taip panjang2, dah la nak start menaip tadi bukan main lagi payah siap perah otak, sekali Adam datang terus delete semua. Saya nangis dia boleh gelak2. Dah nak siap tau 4 perenggan tadi. Sabar je la!!!

Tunggu datang kerajinan baru saya tulis balik apa yang saya dah karang tadi..Sob sob sob

Tuesday, August 16, 2011

Bila Adam jadi peniaga

Assalamulaikum.

Kejap je dah hari ke-16 puasa, paling ekejap kot puasa tahun ni. Kalau dulu asyik tengok jam dengan kalendar cam tak bergerak,sekarang ni tak sempat tengok sedar2 dah nak buka, kejap je dah masuk separuh separuh bulan kedua.

Macam biasa, bulan puasa mak mentua memang akan amik tapak kat bazar Ramadhan Perda, jual telekung, pelikat, ngan baju melayu. 2 tahun turut2 cik pad jual tudung, mula2 cari duit lebih tuk kawin then last year cari duit lebih tuk anak.Tahun lepas saya berniaga ngan perut besar sket je sebab baru 5 bulan. Tiap2 hari balik kol 2 pagi terus gi sahur makan cheese nan ngan tandoori chicken.  Tahun ni dah ada anak lainla pulak rentak, tak kan nak usung Adam tiap2 malam kan. Weekend je la dapat tolong, tu pun tak de la tolong sangat, melepak je lebih ngan jalan2. 

First week, masa mula2 bawak Adam dia ok je, pastu masa dia tido gi la hantar rumah moyang Adam sebb takut Adam tak selesa, sekali dia mengamuk sakan, tak nak duk ngan moyang.Suka sangat duk kat bawah khemah tu kot. Pastu last week bawa stroller Adam, nak tido je duk dalam tu, celik mata mintak nak gi jalan, nasib la ramai assistant nak tolong dukung budak kecik tu, tiap kali sampai kat khemah mesti menggelupur nak gi jalan lagi. tukar2 giliran la bawak Adam meronda. Masa hari Ahad tu hujan, pandai pulak Adam bantai tido, faham kot tak leh nak gi jalan memana. Tolong punggah barang je la kejenya, mana la tau kalau dapat upah lebih sket. Ngeh ngeh ngeh.Tapi tak de la nak balik pagi2 buta cam dulu, awal la sket, sbenarnya boleh je kalau saya tak ikut tapi cik pad la plak meroyan kalau bini dia tak de. Kikikikiki

hari hujan duk diam2 kt khemah

Saturday, August 13, 2011

GA Sape Nak Shawl Nie?

Assalamualaikum

Hari ni nak join contest yang dianjurkan oleh Muni a.k.a Puan Kutu. Tengok tajuk pun tau kalau menang dapat apa kan. Manala tau kot2 ada rezeki boleh beraya dengan shawl free, rezeki Ramadhan namanya=) *Sengih lebar2..

1 x Shawl Lycra Two Tone : Grey+Purple 

1 x Shawl Lycra Ribbon : Black


Syarat-syarat:

  1. Terbuka kepada semua follower Ini Cerita PUAN KUTU dan Kutu Kemaruk Kontest. (DONE)
  2. Buat entri tajuk yang sama.(DONE)
  3. Tepek banner dan linkkan ke entri nie. (DONE)
  4. Tinggalkan link dekat komen. (DONE)
  5. Done! 
Siapa2 yang teringin nak join boleh la terjah blog Puan Kutu ye=) http://www.puankutu.com/2011/08/ga-sapa-nak-shawl-nie.html

Thursday, August 11, 2011

Adam dan walker

Assalamualaikum.

Sebenarnya walker adalah antara benda yang saya nk elakkan untuk Adam. Ye la sekarang ni dah ramai yang bincangkan tentang keburukan walker ni dan saya pun nak elakkan la jugak. Tapi sebenarnya terpulang kat kita, kalau nak cedera tu, tanpa walker pun boleh cedera gak.Kalau boleh segalanya nak yang terbaik buat Adam. Tapi disebabkan beberapa faktor, saya terbeli gak walker kat Adam.

Masa mula2 family suruh letak Adam dalam walker, saya buat2 tak tahu je, cakap biarla dia explore sendiri. Pastu Adam ni pulak hobinya suka la jilat lantai, tak faham sungguh la ngan tabiat dia yang satu tu. Kejap2 tertonggeng2 jilat lantai. Masa tu Adam tak pandai merangkak lagi tapi dah pandai duduk dalam posisi merangkak dan saya harapkan bila dah pandai merangkak tak de dah la tabiat jilat lantai,tapi ada jugak=(.

Pastu Adam ni jenis tak duk main sorang2, kalau boleh nak berkepit 24 jam,kalau gi dapur terpaksa la usung skali. Dulu letak Adam dalam bouncer tapi sejak dah besar ni tak nak dah duduk dalam tu, tak sampai hati biar dia menjulur atas lantai kat dapur tu. Pastu suka jugak la mencapai wayar2 kat atas lantai tu bagi masuk mulut, bahaya betulla. Tu belum lagi aktiviti mengutip segala benda yg ada kat lantai. Kalau emut melintas bukan main lagi usha.
Paling tak tahan masa dia buat perangai nak duk dalam stroller kat luar rumah berejam2 tak nak masuk rumah. Dengan cuaca panas tak de angin buat saya berangin gak la, dalam seminggu gak dia buat perangai cam tu, terus ajak cik pad beli walker, sekurang2nya leh Adam duk depan sliding door tengok luar. Risau la duk luar dengan jiran kebanyakannya keluar kerja, dah la sebelum tu dah ada kes rompakan kat lorong depan.

Letak dalam walker pun tak senang jugak, pernah saya rasa jantung nak tercabut tengok Adam duk pegang tayar dia punya walker,kaki dah ke atas, lagi sikit nak jatuh. Bila dah duk dalam walker tu, senang la nak mencapai segala hiasan kat rak, maka rak pon dah togel tak de apa dah. Bagi saya guna walker ke tak guna ke dua2 pun kena extra carefull sebab budak nak membesar segala2nya nmpak menarik kat pandangan mata diorang. segala benda nak disentuh, nak dicapai. Tapi Adam tak de la asyik duk dalam walker je, selalunya masa nak masak kat dapur ngan masa makan je la. Sekarang pun dah takde nak duk depan sliding door tu, dah bosan agaknya.

menangis masa mula2 letak dalam walker, lawak betul muka Adam masa ni..hahahahaa

Wednesday, August 10, 2011

7 months young!!!

Assalamulaikum

Alhamdulillah hari ni dh hari ke-10 puasa, cepatnya masa berlalu,  tak terasa pun puasa kali ni tiba2 rasa terkejut sebab dah 10 hari=). hari ni plak birthday Adam yang ke 7 bulan. Alahai cepatnya dah besar anak mama ni,peluk cium sket, mmmahhhhhhh!!!!

Meh nak cerita sket perkembangan Adam setakat ni.

  • sangat suka makan, punya la haritu saya risau Adam tak suka makan, tapi sekarang tak nyempat2 asyik nak makan je, penyelesaiannya Adam tak nak bubur yang dah blend halus, dia nak bubur ketul2 ok, gigi baru sebatang tp taste cam orang besar. Kalau nampak makanan orang lain, mula la buat muka pelik kat makanan dia, so ayam golek dah selamat masuk perut Adam, sekian
  • sangat "bapa borek, anak rintik". suka buat bunyi 'kroook' guna hidung sebiji cam papa dia. suka ikut papa dia goyang2 kaki dan suka jugak buat macam2 bunyi. 
  • dah pandai duduk. Gaya paling faveret adalah duduk kaki katak, ala yang kaki lipat ke belakang tu
  • sangat rajin berdiri tapi dengan bantuan la, pernah gak cuba lepaskan tangan tapi jatuh gedebuk
  • rajin tolong mama mengemas, kelam kabut satu rumah. Paling2 suka kemas baju yang mama dah lipat, sabar je la
  • Dah pandai bukak laci kabinet kat dapur, tiap kali duk dapur mulut mama dia dah bising pot pet pot pet duk melarang anak duk main laci, paling takut kalau terkepit jari, periuk kat rak pun dah tunggang terbalik kalau datang mood megemas dia.
  • suka memanjat, mujur rumah tak de tangga. boleh panjat badan mama ngan papa dia je la
  • perangai menangis dalam kereta dah hilang, suka naik kereta sekarang tapi tak nak duk seat belakang
  • paling best dah pandai gomol mama ngan papa dia.Ni edisi serang balas kot sebab kami selalu gomol Adam. Kalau Adam gomol memang kkami menjerit, geli sangat tambah2 ngan air liur dia yang menjurai2. bersungguh2 dia cium=)
 gambar lama, mama malas nak snap gambar sekarang=(

Tu je la kot, nk gi lipat kain pulak ni, nanti kalau Adam jaga tunggu mood saya rajin la plak baru lipat. Alahai kenapala malas sangat nak lipat kain. Huhuhuhu

    Wednesday, August 3, 2011

    Adam dah tumbuh gigi..Yeay!!!!!

    Assalamulaikum.

    Selamat berpuasa buat semua dan kepada yang berpantang selamat berpantang=) Saya pulak awal2 dah angkat bendera merah, nmpak gaya tahun ni banyak la kena ganti puasa. 

    Jumaat lepas,masa Cik pad balik tengah hari kami anah beranak golek2 dalam bilik, cikpad cakap dah nampak putih2 kat gusi Adam. Tapi malas nak excited sangat takut jadi cam haritu masa Adam demam ada gak nampak putih2, tapi bila baik demam terus hilang putih2 tu. Pastu cik pad try la sentuh2, rasa cam kasar2 je, pastu saya pulak sentuh, sah memang gigi. Maka mejerit la kami laki bini sebab anak dah tumbuh gigi!!!! Patut la mood Adam tak berapa elok 2-3 hari sebelum tu, nangis je..Sakit nak tumbuh gigi rupanya..Alhamdulillah tak de pulak demam.

    Bila Adam dah tumbuh gigi tiba2 rasa macam dah dewasa la pulak Adam ni.Hahahaha. Tambah2 kalau dia tenung, menggetar jiwa.Auwwww. Tapi mama dia je la yangg nampak Adam cam dewasa, hakikatnya anakanda saya tu duduk pun tak reti lagi, merangkak pun gaya je lebih, tapi tak gerak2 pun. Yang Adam pandai berdiri ngan memanjat.Bukan main lagi sekarang, semua benda nak panjat. Makanya sekarang memang mata tak leh lepas tengok dia, nanti ntah apa2 Adam panjat. Mood nak berblog pun kureng je sebab kena kacau ngan dak Adam ni. Gambar pun tak de nak tempek sebab malas nak cas camera=)

    Wednesday, July 27, 2011

    Pap Smear??

    Assalamualaikum..

    Sekarang saya tengah risau pasal ujian pap smear, sebenarnya ujian ni wajib buat selepas bersalin ke atau pilihan kita sendiri untuk nak buat or tak nak buat. Sebelum ni tak de la terfikir nak buat sebab fikir tak de orang bising2 suruh buat, buat apa nak serah diri pulak kan. Tapi tiba2 risau la plak kalau tak buat. Mana la tau nurse lupa ke apa sebab saya sendiri pun lepas bersalin tak pernah pun check ngan doktor, ngan nurse pun check sekali je. Risau sebab takut nurse2 tu terlepas pandang nak suruh saya buat check up. 

    Lagi satu yang saya duk risau yang sekarang saya memang tak sedap badan, mungkin berat berlebihan sangat kot. Rata2 orang jumpa saya mesti cakap gemuknya. Tambah2 kalau orang yang tengok saya masa kawin pastu tup2 tangok saya sekarang. Tapi yang makin merunsingkan saya, masa dalam pantang dulu nurse yang datang check kat rumah cakap rahim saya jatuh sangat. Pas tu bidan yang datang urut saya tu bukan main lagi lemah gemalai mengurut, tak rasa apa pun, sampaikan nak bayar pun saya rasa kedekut yang amat. Tak berbaloi langsung. Saya sempat buat sengkak sekali je dengan bidan a.k.a mak sepupu saya, memang dia memebebel la sebab dia cakap cam mana urut tapi peranakan duk bawah lagi. Tapi tu la, bila hulur duit tapi tak nak terima, segan la pulak nak suruh urut lagi. Bila balik duk rumah mentua, dapat bidan pun yang urutannya lemah gemalai..Alahai tak rasa apa, rasa nak tidur ada la. So, bila tak sedap badan cam ni terfikir gak ke sebab haritu urut tak betul2 ke sebab sekarang saya tak leh guna tandas cangkung, rasa sakit kat bawah tu. Huhuhuhu. Dah la saya ni kalau bab fikir bukan2 memang terer ang amat.


    Tuesday, July 26, 2011

    Sabtu yang sangat penat

    Assalamualaikum

    Apa khabar semua?? Sabtu haritu kami sekeluarga ngan mak mertua pegi KL. So macam biasa la pergi balik hari, memang tak de nya nak tidur2 sana bagai. Gerak dalam kol 8 pagi lepas Adam dah siap breakfast makan biskut Milna ngan bubur sikit. Dalam kereta terus tidur dari BM sampai Ipoh lebih kurang dalam 1 jam. Pastu masa terjaga tu Adam cam pelik, mungkin rasa apahal tak sampai2 lagi ni tapi senyum je sambil tengok2 jalan. Kejap2 duk ngan mama kat depan, kejap2 duk ngan nenek kat belakang sambil makan2 biskut ngan gaya2 yang sangat comel. Tapi tak lama pun bertahan, pastu terus hek hek huaaaaaaa. Terpaksala berenti kt R&R Tapah, isi perut budak kecik tu dulu siap2 sambil Adam duk layan kenderaan yang lalu lalang.

    Bila dah gerak, start rimas balikla budak tu. Bila papa bukak tingkap terus diam, terteleng2 kepala tengok setiap kenderaan yang lalu kat sebelah, baru faham kehendak dia. Last2 dengan bunyi bising angin tu ngan peluh2 nya lagi tertido plak Adam, bila papa tutup tingkap menangis balik, terpaksa la buka tingkap sampai la Adam betul2 lena. Adam jaga bila dah betul2 masuk KL. Yeay lulus cabaran berjalan jauh!!!!

    Bila dah sampai tu kerjanya masuk kedai keluar kedai la jawabnya. Adam pun behave la sangat2, tak de nak nangis2 pun. Bila penat dia tido. Disebabkan stroller tinggal dalam kereta and bawak carrier je, makanya masa Adam tidur tu mmg penat la, mujur la adik cik pad join jugak masa kitorang dah kat sana. Kebetulan adik cikpad pun lebih kurang je muka ngan saiz badan,seronok je Adam duk tido sambil kena peluk2. Mama ngan nenek releks melenggang kangkung. Adam huk hekk huk hek pun masa kol 5 camtu, masa mandi dia tak boleh tangguh ok.

    Dalam kol 9 lepas selesai solat ngan tukar baju tido Adam, kitorang gerak balik. Adam memang tak pernah ada masalah kalau berjalan malam sebab di suka tengok lampu2, kereta gerak kejap je terus lentok. Tidur sampai R&R Sg Perak sebab papa nak hilangkan ngantuk. Kesian papa sebab mama pun tak tahan ngantuk malam tu. Terlelap2 je, tak leh layan sembang sangat pun. Ingat ke lepas minum nescafe terang la mata, tapi pejam gak. Adam pun bantai tidur sampai la sampai rumah dekat2 kul 1 pagi. Terus sambung tidur sampai ke pagi tapi kul 5 lebih dah bangun nak main. Kol 7 tu bila dah ada yang bangun, siap mandi2 kan Adam suruh Adam gi main ngan Pak ngah kat luar, kami laki bini bantai tidur, sampai kul 8 je pun. Perangai baru lepas balik dari KL Adam asyik nak berdukung je ngan nak duk luar tengok kereta. Banyak cantik!!!! Hari ni dah ok sket, mood pun elok je. Ni yang sempat mengarang ayat ni =). Semalam cam nak gigit2 je menangis tak ingat2. mama nak breakfast biskut oreo je pun tak sempat. sekali dapat peluang bantai makan biskut sakali hadap je habis 1 paket. Mana tak gemuk =(

    p/s: sedihla, pegi KL haritu tak de ambik gambar sekeping pun.

    Wednesday, July 20, 2011

    wordless wednesday- penat

    Assalamualaikum

    Monday, July 18, 2011

    Suami saya yang bertuah!!!

    Assalamualaikum

    Sabtu lepas cik pad ada join bowling tournament anjuran Jabatan Alam Sekitar Kedah.Ni tahun ke-2 cik pad wakil kilang dia untuk kejohanan yang sama. Tahun lepas saya bagi sokongan sambil bawak perut, tahun ni tak dapat la nak teman. Sendiri kena faham la yang anak bujang saya ni bukan jenis senang tidur. Tambah pulak kat tempat bising sampaikan mamanya ni dah lagak cam orang nak lari dari rumh tiap kali nak buat kerja rumah masa Adam tengah tidur. Tertib kemain!!

    Nak dijadikan cerita, balik tengah hari tu cik pad pun konon2nya la ngadu yang dia main tak best sebab saya tak de bagi sokongan. Hahahaha. Kembang kejap. Pastu masa penyampaian hadiah tu saya pergi la, tapi mestila keluar awal sebab nak tengok2 team yang lawan untuk sesi petang. Memang bingit habis la, mula2 Adam cam enjoy la duk dalam tu tengok orang baling gedebung gedebang. Pastu bila dah ngantuk tu mula la bunyi hokhek dia tu. Keluar masuk la kitorang nak pujuk anak. Saya ajak la cik pad balik sebab kalau menang pun dah ada wakil nak amik hadiah. Tapi cik pad tak nak balik sebab nak tunggu cabuatan bertuah. Cam pernah bertuah je selama ni. 

    Masa penyampaian hadiah tu memang macam sesi tayangan semula suasana tahun lepas sebab jadi group pertama kenan umum. Tahun lepas pemenang sampai no. 20, then group cik pad dapat no.20. Tahun ni plak ada 30 pemenang, kali ni dapat no.30. Ok la, dapat gak hamper ngan duit RM 50. Hadiah sebijik sejibun cam tahun lepas. Masa tu Adam dah tidur dalam tangisan dah, tak tahan sangat kot tahan ngantuk, terlelap gak atas lengan saya. Dah la tak bawak stroller, memang kebas la tangan duk dukung dak kecik tu. Masa cabutan bertuah tu cam nak ajak cik pad balik dah, tapi tak sampai hati. Alah, kalau kita dah tahu kita tak pernah nak dapat nombor bertuah pun kita still tunggu sampai habis gak kan dengan harapan kali ni  kita bertuah. Tu la yang jadi kat cik pad, tunggu punya tunggu akhirnya dapat gak hadiah cabutan bertuah buat kali pertama dalam hidup. Tahniah!!! Tapi dapat hamper je pun,sah2 la share ngan team mate. Kenapa la abang tak bertuah masa dinner kilang haritu, kan best =)

    Sunday, July 17, 2011

    Kenangan Nisfu Syaaban

    Assalamualaikum.

    Lazimnya kita sambut malam Nisfu Syaaban pada malam 15 Syaaban dengan membaca Surah Yassin sebanyak 3 kali serta amalan2 yang lain. 

    Sebut pasal Nisfu Syaaban teringat pulak masa form 5 dulu. Kebetulan masa malam tu kelas kitorang nak buat BBQ untuk reunion kelas form 4, petang tu pakat-pakat duk set tempat, buat sandwich bagai. Masa tu ayam semua dah tempah. Kebetulan yang nak jadi imamnya tu budak kelas kitorang merangkap Presiden BWP. Dia bagitau la malam tu ada aktiviti kat surau. Masa tu mana la nak amik tau sangat benda-benda cam tu, yang tau nak main je. Bila dia bagitau semua pakat kalut sebab fikir pukul berapa nak start kan aktiviti BBQ tu. Dah nama pun duk hostel, sah-sah la pukul 11 dah kena perintah berkurung.

    Sebagai penyelesaiannya, kitorang pakat la ngan Azhar tu, cakap kat dia, " Apa-apa pun, malam ni ko jadi imam, ko jugak jadi ketua tuk bacaan yassin tu tiga-tiga kali tu. Pastu ko baca laju-laju". Memang betul dia buat, cam nak terputus nyawa baca Yassin tak henti-henti. Bila fikir balik, jahatnya dulu, pandang remeh je benda2 camni. Siap boleh bawak main semata- mata nak buat aktiviti BBQ. 

    Tapi tu kisah 9 tahun dulu la, otak fikir nak main je. Alhamdulillah, makin hari makin matang, pandai menilai baik buruk dan paling penting dapat bagi contoh yang terbaik buat anak-anak. Adam Ziqri jangan tiru mama tau.









    Tahun 2011, bersama 2 orang cinta hati=)

    Thursday, July 14, 2011

    Susah hati la=(

    Assalamualaikum.

    Sekarang Adam dah 6 bulan, semakin seronok rasanya nak bereksperimen tentang makanan Adam tapi tiba2 Adam tak suka makan. Disebabkan kecenderungan Adam terhadap makanan sebelum ni,  makanya sebelum umur 6 bulan lg dah suap makan, masa tu ok je, selera je makan. Sekarang nak suap makan meraung raung, macam nak kena suap ubat. Tak sedap sangat ke masakan mama??

    Ni antara makanan yang saya bagi kat Adam:
    - Puree kentang
    - Puree apple
    - Puree carrot
    - Bubur nasi + sawi + carrot + kurma + bilis
    - Bubur nasi + carrot + kentang + bilis
    - Avokado
    - Puree kentang merah- baru nak try
    - Biskut Milna buat kudap2
    Apa lagi ye yang best nak bagi baby makan?? Tak kan nak makan makanan sama ngan mama papa kot. Tiap kali tengok mama papa makan bukan main laju gerakan askar wataniah tu nak mencapai makanan. Bila sampai giliran Adam makan, menangis macam kena cubit. Sedih tau tengok anak mama dah makin kurus, dah la setiap masa kerja keras tolong mama kemas rumah, menjulur ke sana ke mari. Berpeluh- peluh selesaikan semua urusan dia. Hukhukhuk. 

    Paling teruk, haritu terpaksa suapkan Adam makan kat tepi sinki sambil dia main2 air. Ingat berkelah tepi air terjun ke sayang? Kalau bunyi lori ngan kapal terrbang tu tak payah cakap la, Adam pun dah bosan kot dengar. Wuwuwuwu. Makan la wahai anakanda seperti mama dan papa makan.


    Wednesday, July 13, 2011

    GA My Little Secret - Fisher Price.

    Assalamualaikum.

    Tq Elin sebab tag. =)


    ** Ditaja oleh sepenuhnya Fisher Price.
    ** Syarat-syarat peryertaan :-

    1. Jangan ketinggalan membaca entry dari blog ini terutamanya di bawah label GA - Fisher Price. Anda tidak diwajibkan untuk follow blog ini, tetapi dinasihatkan berbuat demikian ;

    2. Anda dipohon untuk tag sekurang-kurangnya 3 orang kawan-kawan anda untuk menyertai blog ini; dan

    3. Sila link penyertaan anda dengan gambar contest ini : dan




    4. Entry berikut, adalah berkaitan dengan GA Fisher Price:

    Fisher Price - Newborn to Toddler Rocker ;
    Fisher Price - The Go Baby Go - Stride to Ride Lion ; dan
    Fisher Price - Healthy Care Booster Seat.


    5. Soalan dan hadiah GA akan dimaklumkan dalam satu entry khas.
    6. Sila komen diruangan ini dan nama anda akan disenaraikan. Tarikh tutup adalah 1 Ogos 2011 (Isnin) jam 2.00 petang.


    Nak tag:
    1. Nadiah
    2. Farah
    3. Fiszah 
    Good luck semua!!!

    Adam 6 bulan!!

    Assalamualaikum.

    Alhamdulillah, Adam dah 6 bulan. Cepatnya masa berlalu. Alhamdulillah saya dapat lihat setiap perkembangan Adam. Hari2 boleh dikatakan ada je benda baru yang Adam tunjuk. Alhamdulillah, jadi suri rumah buat saya punya banyak masa untuk rumahtangga. Tak boleh nak mewah, tapi cukup la sekadar beserdehana. Tapi buat masa sekarang bukan la cita2 saya nak jadi surirumah, dengan PTPTN tak langsai lg, silap hari bulan, sampai Adam masuk U pun tak langsai kalau saya tak kerja. Impian nak ada rumah sendiri pun buatkan saya kena kerja, memang tak payah berangan la nak duk rumah je kalau nak macam2.

    Cakap pasal kerja bukan la sebab saya dah dapat mana2 offer, setakat interview tu ada la, rasa sedih plak bila terpaksa bersaing ngan budak2 fresh graduate yang resultnya sekarang bukan main hebat lagi. Harus la bersaing dengan mereka sebab saya mana pernah kerja. Sambung buat master tapi  saya bulatkan hati untuk tak teruskan, alasannya biarla saya dan teman2 seperjuangan yang tahu. Maka sekarang bersaing la saya dengan adik2 sedangkan kawan2 lain dah ada pengalaman kerja 2-3  tahun.

    Tinggalkan lah rasa hati si pencari kerja ni ye, buat luahan perasaan plak tiba2. Sebenarnya saya terfikir, kalau saya kerja nanti macam mana la saya dengan Adam. Kami tak pernah berpisah, pisah kejap2 je masa pegi interview ngan masa saya kena pergi klinik masa dalam pantang dulu. Tak jumpa kejap pun rasa macam bertahun tak jumpa. Kadang2 teringin gak nak gi tengok wayang, tapi rasa kedekut nak tinggalkan anak kat orang lain walaupun mak mertua sendiri. Apatah lagi nak tinggalkan kat BS or kat nursery. Sanggup ke diorang jaga anak saya sama macam saya jaga,sabar ke diorang layan Adam mengamuk tak tahu hujung pangkal, rajin ke diorang nak ajarkan ABC,bacakan storybook dan nyanyi2. Apa pun, sendiri jaga memang puas hati. Mata tak berhenti dari duk tengok anak, tambah2 bila dah makin lasak ni.hukhuk

    Mesti orang cakap, kalau dah cerewet sangat, risau sangat takpayah la kerja. Duduk je rumah, jalani kehidupan biasa yang membahagiakan dengan suami dan anak2. Tak mau!! Tak mau!! Nak kerja jugak. Ada tak kerja yang boleh bawak anak sama?? Hahahaha..Saya punya risau tahap macam esok dah kena pergi kerja. Bak kata cik pad, " suka sangat risau benda yang tak pasti", nak buat cam mana, ni la saya, kalau benda2 remeh jauh sangat kedepan fikirnya=)

    posing dalam buai

    psst!!! tajuk cam tak sesuai je kan




    Monday, July 11, 2011

    Happy Birthday Sayang

    Assalamualaikum

    Happy birthday abang yang ke- 28 tahun. Moga sentiasa dimurahkan rezeki dan berjaya dalam apa yang dilakukan. Terima kasih atas segala pengorbanan dan kasih sayang Abang. Semoga sentiasa menjadi papa yang penyayang, suami yang pengasih, anak dan menantu yang soleh. Aminnnnnn

    Sempena birthday abang kali ni, harapnya abang kurangkan la tengok crita kartun ye, bosan la kalau weekend dengan setiap petang  rumah kita mesti dengar suara kartun. Astro ceria tu bukan untuk abang tau=). Impian abang nak hadiah motor Yamaha LC tu tunggu birthday yang ke-30 ye. Tak mampu la nak beli sekarang. Sekarang hadiahkan gambar je la ye=)

    Saturday, July 9, 2011

    Nasi Ayam Tersenang Abad Ini

    Assalamualaikum

    Haritu kan saya ada buat entry PERASAN yang saya masak nasi ayam. So harini saya nak share resepi la ye. Sesuai untuk yang kurang berbakat macam saya ataupun punyai kekangan masa untuk ke dapur. Diibaratkan zup zap zup zap boleh siap masak=). Yang penting nasi tu ada la rasa nasi ayam, kalau rasa cam nasi putih tu memang salah la kan. kikiki

    Bahan-bahan Sup
    • Ayam
    • Sup bunjut
    • Bawang putih
    • Bawang besar
    • Kulit kayu manis
    • Buah pelaga
    • Bunga lawang
    • Rempah sup
    Bahan-bahan nasi
    • Beras yang siap dibasuh
    • Air rebusan ayam
    • Halia
    • Majerin
    • Sedikit garam
    Bahan-bahan perap
    • Bawang putih
    • Halia
    • Sos tiram
    • Serbuk lada putih
    • Sedikit garam
    Bahan-bahan sambal
    • Tomato
    • Cili merah
    • Cili padi
    • Sup yang dah siap dimasak
    • Gula
    • Garam
    *sukatan sesedap rasa ye
      Penyediaan:
      1. panaskan air ( lebihkan tuk masak nasi) dengan sup bunjut sampai mendidih.Pastu masukkan ayam, tunggu hingga separuh masak kemudian toskan
      2. masukkan air rebusan ayam dalam bahan2 tuk masak nasi. Sukatan macam masak nasi biasa.(DONE)
      3. Selesaikan masak sup dengan masukkan semua bahan2 sup dalam air rebusan ayam. (DONE)
      4. Perap ayam dengan bahan2 perap selama 1/2- 1 jam. Kemudian goreng. (DONE)
      5. Kisarkan semua bahan2 sambal. (DONE)
      Senang kan. zup zap zup zap je. Selamat mencuba

      Friday, July 8, 2011

      The Simple-est Contest Ever!! THE BALD BABY CONTEST.

      Assalamualaikum.

      Kali ni Adam nak masuk contest baby botak pulak =)

      1) Post satu gambar anak / anak buah / anak kawan anda semasa 'botak'/selepas cukur rambut/atau memang takde rambut macam Amir DAN letak caption yang menarik / funny / attractive tidak lebih dari 10 perkataan. The simpler the better. State nama baby juga as identification.

      2) Tinggalkan comment di entry ini (The Simple-est Contest Ever!! THE BALD BABY CONTEST) as a record of your paticipant.



      I think I'm cute with no hair

      MUHAMMAD ADAM ZIQRI BIN AFFENDI FITRA

      Syarat:
      1) Gambar yang dipertandingkan haruslah gambar baby (0-12 months). Tidak Mengapa kalau bukan gambar current, gambar masa baby pun boleh :)
      2) Satu penyertaan sahaja bagi setiap peserta.
      3) Tarikh tutup : 6 AUG 2011 sebelum 4.00PM
      4) The best picture and caption will be chosen as the Winner! Only ONE winner.
      5) Keputusan Amir (pengadil) adalah muktamad tau.

       

      Thursday, July 7, 2011

      Macam-macam cerita

      Assalamualaikum..

      Sebenarnya ada bnyak benda yang nak dicerita, tapi disebabkan saya bukan penulis yang baik buatkan saya perlu ambil masa nak mengarang. ye la, masa sekolah dulu memang la selalu dapat A untuk karangan, tapi tu dah berapa tahun lepas. Entry sebelum ni pun enntry yang dah lama duk dalam draft. Agaknya kalau kena buat karangan SPM sekarang, mesti ada banyak tanda merah. Tiba2 saya rindu cikgu BM saya, Cikgu Jai dengan Cikgu Aida.

      hari Ahad hari tu Adam dah gi check up untuk 6 bulan. Dah besar dah anak mama ngan papa ni. Sekali mood tak elok la pulak. Masa nak gi KK tu Adam baru nak lelap, sampai sana memang mengamuk je la. Tambah2 bila nak buka baju nak timbang. Mengamuk melarat sampai masa inject. Meronta2 sampaikan nurse pun takut nak inject. Anak bujang saya tu memang sangat kreatip dalam bab ngamuk2 ni. macam2 gaya. Kalau dulu kalau anak nangis memang saya gelabah, tapi skrg cool je. Selalunya sebab nak tidur, tak pun memang saja2. Kadang2 kalau ngamuk, tapi saya buat tak layan, pandai plak diam sendiri. Anak oh anak

      Lepas check up, balik BM sebab nak ambik barang nak gi hantar Alor Star.  Masa on d way balik BM tu Adam tidur je la, pastu masa patah balik nak gi Alor Star, lepas je exit Sg Petani terus je mengamuk, kesian kat nenek gelabah tengok Adam nangis cam tu, siap suruh berenti tepi highway. mama ngan papa senyum je sebab dah selalu sangat tengok situasi macam tu. Last2 berenti kat tol Alor Star, duk ambik angin kat luar sambil duk kira kereta. masuk kereta je nangis. Bosan sangat la tu duk dalam kereta, tu baru perjalanan 2 jam. Sekarang tengah berkira2 nak ikut ke tak cikpad gi KL sebelum puasa ni, boleh buat sebagai latihan kat Adam sebelum balik Terengganu.huhuhu. 

      Pastu Isnin haritu Cik pad bawak gi makan pizza, tapi haritu memang sedih la, buat saya rasa dah patah hati nak gi makan pizza dah. bukan apa,dah la tunggu kat sejam baru nak smpai semua makanan, pastu sejuk2 plak tu. nampak sangat dah lama siap masak tapi tak de orang nak hantar. Dah la salah pizza, geram je kat budak trainee tu, saya tau rupa bentuk pizza saya sebab tiap kali gi pizza saya tak pernah tukar menu. Budak tu pun bukannya nak tanya senior ke, memandai je. Sekali suruh cik pad gi tukar. Alang2 semua makanan dah sejuk, kitorang suruh bungkus je, balik makan kat rumah. Dah la bil salah, mana ntah datangnya pizza lagi sebijik. Merajuk ngan Pizza Hut=(

      Hari Selasa pulak saya gi Interview kat Taiping, Cik pad amik cuti sebab tak de siapa nak jaga Adam, nenek gi Jakarta. Sangat berharap untuk interview kali ni, tapi ngan jawapan bengong2 saya tu buatkan saya rasa cam redha je kalau tak dapat. Saya rasa English saya sangat teruk hari tu. dah lama tak speaking london, ye la, nak speaking ngan siapa duk rumah je. Lidah pun rasa cam dah keras je. Kalau ada rezeki boleh la berjiran ngan Yun. Pastu masa nak balik Adam merengek, jemu la tu duk dalam kereta je, so berenti la kat R&R G.Semanggol.Tengah duk lepak2 lepas gayut tepon ngan Yun, datang sorang pak cik ni dengan selamba je duk sebelah sambil hembus2 asap rokok. Tak kan la dia tak nampak saya tengah pegang baby. Sedih tau, tak de kesedaran ke? Tak kisah pun nak merokok ke apa, tapi tolong la hormat orang lain.

      Macam diary la pulak kan, ada laporan setiap hari. Ok la, lain kali la pulak, tulis panjang2 orang pun malas nak baca. Hahahaha