Wednesday, July 13, 2011

Adam 6 bulan!!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, Adam dah 6 bulan. Cepatnya masa berlalu. Alhamdulillah saya dapat lihat setiap perkembangan Adam. Hari2 boleh dikatakan ada je benda baru yang Adam tunjuk. Alhamdulillah, jadi suri rumah buat saya punya banyak masa untuk rumahtangga. Tak boleh nak mewah, tapi cukup la sekadar beserdehana. Tapi buat masa sekarang bukan la cita2 saya nak jadi surirumah, dengan PTPTN tak langsai lg, silap hari bulan, sampai Adam masuk U pun tak langsai kalau saya tak kerja. Impian nak ada rumah sendiri pun buatkan saya kena kerja, memang tak payah berangan la nak duk rumah je kalau nak macam2.

Cakap pasal kerja bukan la sebab saya dah dapat mana2 offer, setakat interview tu ada la, rasa sedih plak bila terpaksa bersaing ngan budak2 fresh graduate yang resultnya sekarang bukan main hebat lagi. Harus la bersaing dengan mereka sebab saya mana pernah kerja. Sambung buat master tapi  saya bulatkan hati untuk tak teruskan, alasannya biarla saya dan teman2 seperjuangan yang tahu. Maka sekarang bersaing la saya dengan adik2 sedangkan kawan2 lain dah ada pengalaman kerja 2-3  tahun.

Tinggalkan lah rasa hati si pencari kerja ni ye, buat luahan perasaan plak tiba2. Sebenarnya saya terfikir, kalau saya kerja nanti macam mana la saya dengan Adam. Kami tak pernah berpisah, pisah kejap2 je masa pegi interview ngan masa saya kena pergi klinik masa dalam pantang dulu. Tak jumpa kejap pun rasa macam bertahun tak jumpa. Kadang2 teringin gak nak gi tengok wayang, tapi rasa kedekut nak tinggalkan anak kat orang lain walaupun mak mertua sendiri. Apatah lagi nak tinggalkan kat BS or kat nursery. Sanggup ke diorang jaga anak saya sama macam saya jaga,sabar ke diorang layan Adam mengamuk tak tahu hujung pangkal, rajin ke diorang nak ajarkan ABC,bacakan storybook dan nyanyi2. Apa pun, sendiri jaga memang puas hati. Mata tak berhenti dari duk tengok anak, tambah2 bila dah makin lasak ni.hukhuk

Mesti orang cakap, kalau dah cerewet sangat, risau sangat takpayah la kerja. Duduk je rumah, jalani kehidupan biasa yang membahagiakan dengan suami dan anak2. Tak mau!! Tak mau!! Nak kerja jugak. Ada tak kerja yang boleh bawak anak sama?? Hahahaha..Saya punya risau tahap macam esok dah kena pergi kerja. Bak kata cik pad, " suka sangat risau benda yang tak pasti", nak buat cam mana, ni la saya, kalau benda2 remeh jauh sangat kedepan fikirnya=)

posing dalam buai

psst!!! tajuk cam tak sesuai je kan




10 comments:

aThidEaN said...

Anah, cpt masa berlalu.comel sungguh Adam dah pandai posing2 lagi tu..
Anah tgh cari kerja ke? cari area mana?
Anah ada degree dalam bidang apa?
company saya tgh ligat interview orang skrg ni

aDieyZa said...

sekejap jer dah 6 bulan kan.. x lama lagi dah nak tau berjalan.. mesti makin comel!!

Anah said...

athidean: skrg dh pndai posing,kalau dulu asyik nk rebut camera je..anah ada degree materials engneering tp skrg cari area2 utara je la

zana:dah boleh berjalan makin ligat la mama dia duk kejar=)

Mama Afiqah said...

Insyaallah ada la rezeki keje tuy nnt anah...rezeki adam...tp mesti susah hati nak tgglkan adam kan...ibu ni mmg cam tuy kan nah...suka pk benda yg x pasti lg...ma gituy gak...tp anah untg la...adam mmg dpn mata...ma ni baru nak amik afiqah duk ngan kitorg...bukan ma jer risau tp nenek dia berganda2 risau...

♥ Elin ♥ said...

atleast awk nampk perkembangan adam...24jam lah katakan..mcm elin dpt jumpe ptg..2 jam jer lepas tuh tido dah sampai esok ;( tau2 sara dah 4 bulan..

eh elin ad tag anah tau..join lah klu nak..hihiih..

http://www.vanillacheze.com/2011/07/ga-my-little-secret-fisher-price.html

~YUN~ said...

xpe anah,nasib kita same je,master nya nth ke mana..at least adam untung mama die depan mata,jgn nti dah keje rindu-rinduan sudahla anah,hehe~

Anah said...

kema: tq kema,moga ada la rezeki nanti. mana nenek afiqah x risau, selama ni hari2 duk jaga tiba2 nak suruh org lain jga. tapi tu la, kalau ikutkan risau apa pun tak jadi=)

elin:cam tu la pengorbanan ibu yg kerja. kerja pun tuk ms depan anak gak=).tq ye sbb tag

yun: sgt pasti akan rindu rinduan..hukhuk

Puan Kutu said...

itulah..sy pun klu suami gaji riban2 nk jugak dok rumah jg ank sendiri,macam serik nk hantar baby kt umah org,mcm2 hal..tp terpaksa sbb keja.selalu dok fikir,macam mana la ank kedua nti...apa pun gudluck.insyaallah ada rezeki anah nti..:)

Anah said...

Sgt syok tak keje, keje jaga rumahtangga je.. tp tu la, bnyak sgt komitment ngn keinginan yang perlukan duit=)

rDnA said...

sabar yer anah..kdg2 dna pun rs camtu gak.ni bln ke-5 menjadi fulltime hw.at least anah ada gak g interview.dna asyik reject jer interview..tp bla ckp kat husbnd mesti dia cakap "kdg2 kita rs benda tu baik utk kita padahal benda tu sebenarnya tak baik pada kita..Allah yg lbh mengetahui"
so anah pun boleh renung2kan..ada hikmah kot..mana tau pasni rezeki berganda2