Wednesday, July 27, 2011

Pap Smear??

Assalamualaikum..

Sekarang saya tengah risau pasal ujian pap smear, sebenarnya ujian ni wajib buat selepas bersalin ke atau pilihan kita sendiri untuk nak buat or tak nak buat. Sebelum ni tak de la terfikir nak buat sebab fikir tak de orang bising2 suruh buat, buat apa nak serah diri pulak kan. Tapi tiba2 risau la plak kalau tak buat. Mana la tau nurse lupa ke apa sebab saya sendiri pun lepas bersalin tak pernah pun check ngan doktor, ngan nurse pun check sekali je. Risau sebab takut nurse2 tu terlepas pandang nak suruh saya buat check up. 

Lagi satu yang saya duk risau yang sekarang saya memang tak sedap badan, mungkin berat berlebihan sangat kot. Rata2 orang jumpa saya mesti cakap gemuknya. Tambah2 kalau orang yang tengok saya masa kawin pastu tup2 tangok saya sekarang. Tapi yang makin merunsingkan saya, masa dalam pantang dulu nurse yang datang check kat rumah cakap rahim saya jatuh sangat. Pas tu bidan yang datang urut saya tu bukan main lagi lemah gemalai mengurut, tak rasa apa pun, sampaikan nak bayar pun saya rasa kedekut yang amat. Tak berbaloi langsung. Saya sempat buat sengkak sekali je dengan bidan a.k.a mak sepupu saya, memang dia memebebel la sebab dia cakap cam mana urut tapi peranakan duk bawah lagi. Tapi tu la, bila hulur duit tapi tak nak terima, segan la pulak nak suruh urut lagi. Bila balik duk rumah mentua, dapat bidan pun yang urutannya lemah gemalai..Alahai tak rasa apa, rasa nak tidur ada la. So, bila tak sedap badan cam ni terfikir gak ke sebab haritu urut tak betul2 ke sebab sekarang saya tak leh guna tandas cangkung, rasa sakit kat bawah tu. Huhuhuhu. Dah la saya ni kalau bab fikir bukan2 memang terer ang amat.


15 comments:

fiszah_pjo said...

papsmear tu bukan wajib ke lepas 6 bulan???
huhu..ciannye dia..pasal rahim jatuh tu , better u g urut semula la dear..tak elok la klu camtu..tkot efek nnti2..bab tukang urut yg lemah gemalai tu mmg skit hati kan..dlu my sis dpt org urut camtu la..smpai skang rs nk marah aje kt org urut tu..then die ckp, jgn lagi amek org tu..mse sy mngurut, tok bidan tu buat mmg terasa la sakitnya..tp alhamdulillah lepas tu rs lega sgt..

fiszah_pjo said...

* tok bidan yg mngurut saya tu org yg berbeza ngn my sis

Meey@ said...

anah, jom g urut! aku nk pi urut jgk ni.tapi tgh cari time..hihi.bulan posa bole urut ka?

Princess Cindellyna said...

anah: better g check ... pap smear tu kira wajib la buat untuk avoid any cause of cancer rahim.

tp sy belum bt lagi coz hari tuh termiss appointment dengan doktor. myb after raya baru buat.

bab urut tu if possible check dlu coz nanti senang adam nk dapat adik lagi.. hihi

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

akak rasa wajib buat paps smear ni..akak dulu tak buat jugak..tup2 doc detect ade cyst @ vaginal wall..then dia tanye, tak penah wat pap smear ke?? akak ckap tak..then di suh buat..

actually tak sakit sgt pon anah...cuma tak selesa jela ade org seluk..cam nak seluk bukaan tu je..cuma bezanye dia masukkan alat cam kepala itik..then amek tisu kat dalam nun skit..tu je..
g la buat, leh detect penyakit2 pompuan yg bahaya before lebih parah..

Akma said...

ma pon x buat lg...katanya wajib tp time x didedahkan sgt...tau pon dr pembacaan...tp takut nak g...sb takut skt...huhuhu

better anah pg check balik...klu rahim jatuh org kata susah dah nak preggy pas ni...tp ma xtau gop...sb tuy masa pantang mak ma bersungguh suh bertungku...takut rahim jatuh katanya...

Anah said...

Fiszah: urut leemah gemalai bajet cam kat spa je, kita urut pas bersalin nak betulkan balik urat2 tg bersimpul2 tu

meeya: miza, aku sgt teringin nk urut, dah la mak teh cakap badan aku kembang..hukhuk..nak gi umah dia cam jauh sgt.aku rs urutt penat kot, pastu msti dahaga

farah: tu la, pap smear ni cam penting , mgkin nurse terlupa kot nk set appmnt

Anah said...

kak rose: takutnyaa bab2 penyakit org pompuan ni..nak call KK la tnya

kema: jom g buat pap smear!! Pernah gak dengar pasal tu, sian kat Adam xdop adik..hahaha..tp yang penting biarla seegalanya back to normal, badan nak pakai lama..

Wanie Nasir said...

anah,sama la kes kita.wani pon saket kat bawah tu bila mencangkung.dia rasa berat kan mcm ada benda nak terkeluar.itu mmg sebab peranakan turun.g kat bidan yag bagus dia akan naikkan blik.g banyak2 kali sket.wani dulu mula2 mmg takleh cangkung langsung.sekarang dah ok sket.

Anah said...

betul la wani, ada rs berat cam benda nak keluar..nnti nak gi la kat bidan yg wani ckap tu, Tq=)

^effa^ said...

cmne nak tau peranakan kat bawah? effa urut pun awal pantanh je. pas abis ni tak pun.. pap smear kene wat.. tapi kalau kat swasta bape eh?

Rosie Rose said...

kalau ikut my doc, pas 2 bulan deliver, dah leh wat pap smear dah. it is a routine after bersalin. kite dh wat aritu, alhamdulillah tak rasa pape pon... cuma cam seriau2 je bila dia suh buka kaki; tingat time bersalin aritu. rupa2nya tak sakit pape pon... *check bukaan ms pregnant lg sakit tauuu!*

zaf-neza said...

anah..neza pun mengelat nak wat..takut..tapi last2 kena gak..ok la pas dah wat..kalo tak buat lg risau..

Anah said...

effa: ntah la, kalo ikutkn nurse ckap kt akan rsa cam ada bnda nk terkeluar kt bwah, bahaya kalau lasak2 sgt..kt swasta xpenah tnya la plak=)

rose: beranak lg sakit kot..hehehe..dah tnya Kk,diorg ckap tu optional samada nk buat ke tak

neza: ahad seblum puasa tu dh bt apmnt, tp ada hal la plak..tunggu pas raya je la=)

ederq said...

hi anah. dulu my gynae suruh i dtg check up after 40 days delivery. terus buat pap smear masa tu. better buat. yg u ckp pasal rahim jatuh, sakit nak cangkung, jgn harap urut je tau. jumpa dr ok. diaorg lebih tahu keadaan sebenar. lagi 1, u pakai bengkung tak masa pantang? bengkung bantu up kan rahim lepas beranak.
tp selalu kalau BF, rahim cepat kembali kecut ke tempat asal.