Monday, July 4, 2011

Diapers review

Assalamualaikum

hari ni rasa nak berkongsi lampin yang saya gunakan untuk Adam sejak dari lahir sampaila sekarang. setakat ni semua cap murahan, kena la ajar yang murah2 je.kalau dah terbiasa yang mahal nanti nak tukar yang murah tak sampai hati plak kan..hihihi..sebab2 tukar pun bukannya sebab diaper rash ke apa, tapi sebab ada perkara yang buatkan mamanya ni kurang berkenan

Pureen basic- memang murah sangat la yang ni, harga belas2 je kot untuk 72 pcs. masa tu fikir sebab baby baru2 memang banyak membuang dan faktor nak berjimat. yang tak berkenannya macam tak menyerap langsung. kejap2 basah, kadang2 kembung penuh cam tunggu masa nak meletup je. dah la anakanda saya tu kuat nangis, cik pad cakap dia dengar or terbaca kat mana ntah yang baby kuat nangis akan kuat kencing..entah betul ke tak cik pad saya punya cerita tu..huhuhu


pet pet- yang ni nenek sedara adam bagi lebihan anak dia yang tak sempai nak habiskan sebab dah tak muat. benda free harus la terima. harga tak pernah ambik tahu. tapi cukup tak suka yang ni sebab bila Adam, bila dah bukak tu nampak ada line merah kat celah2 peha. sebelum ni pun ada org review yang pet pet ni saiznya kecik sket. mungkin tak sesuai ngan saiz kot. tapi bila dah kena sekali, terus tak mau pakai dah. dendam!! hahaha..ada lagi sampai sekarang tapi tak tau simpan celah mana.



drypers wee wee dry - suka sangat yang ni sebab tak pernah lagi mendatangkan mudarat kat Adam. harga pun ok range dalam RM 30- 34 untuk saiz M84, tak de rezeki lagi nak beli ngan harga below RM 30. kalau jumpa harga RM 28 ke harus cik pad borong banyak2.



Huggies Dry- yang ni cik pad beli sebab tergoda ngan harga RM27++ untuk M80. sebenarnya tak tau pun harga tu kira murah ke tak sebab Huggies kan ada 2 kan. satu bungkus merah ngan satu lagi bungkus biru. yang bungkus biru memang murah kot. yang masuk kat tv tu yang bungkus merah kan. mujur la tahan cik pad dari beli dua pek sebab saya tak berkenan adam pakai huggies yang ni.nampak tak kemas. kalau nak gi jalan tu cam tak confident je. tapi gigih gak la habiskan sebab dah belikan. tapi kadar serapan tu memang ok la.



kesimpulannya, setakat ni drypers wee wee dry terbaik untuk Adam. setakat ni Adam dapat 2 kali diapers free dari kawan cik pad. katanya kakak kawan dia bagi. dapat yang pek sample tu yang stok2 lama. stok lama pun ok lagi apa. drypers pantz pun dapat. semua sample yang design sebelum yang baru ni. dapat la dalam 30 pcs. ok la kan sebab free!!! suka=)






13 comments:

Mama Afiqah said...

afiqah pon pakai drypers...since dr newborn til now...
xpnh tukar...
coz sgt2 ok...ruam ke merah2 mmg xpnh jadi even terlmbt tukar...
harga ok la...x mhl sgt n x murah sgt...
ada gak pk nak tukar brand lain...
tp nenek dia x bg...sb takut tukar terus ada mslh...
hehehhe...lega la anakanda ku x kencing banyak...klu x botak la papanyer...ngan susu 4 tin sebulan...pampers lg...botak2...

Luv like this.... said...

kt pon pkai drypers gak cume skng hbiskan saki baki huggies y jual hrga murah sungguh menggoda...so far drypers no 1,huggies no 2 and pet-pet no 3..y lain2 x penah try

~YUN~ said...

btul anah,rmai yg ckp drypers ok..tp yun dah terbeli petpet,nasib beli time murh,orng ckp petpet nti baby mudah kene rashes..

Anah said...

kema:bila dah jumpa yang sesuai xyah la nak tukar2. kalo tgk ada rashes ke kita gak yg sakit hati.

farah: promosi huggies mmg menggodakan.. skrg pun anah tgh gigih habiskan huggies

yun: nnti kalo tgk cam xsesuai cepat2la tukar. kalau beli murah xterasa sgt..hehehe

Mama Afiqah said...

betul2...dah elok2 gi cari masalah...sape susah...diri sendiri gak yg pening...hehehe

rDnA said...

My little Danial so far pakai ape pun dia ok jer..tp mama dia la yg cerewet sikit..hihihi..skrg ni selalu buat stok huggies,drypers n pet pet.tgk bila ada offer jer mesti beli..

^effa^ said...

bestnye banyak dapat free.. effa penah try pet2 tapi macam nipis..huggies pun mcm ok.. yang effa pakai skang whoopee.. sbb beli time baby fair. so far ok jugak.. rm20 je tuk 78pcs rasanye..abis kan stok ada 5 pack haha..

Anah said...

dina: jadi mak ni mmg cerewet..ada je yg nampak tak kena..hihi

effa: bnyaknya effa beli..mujur sesuai.=)

Puan Kutu said...

dulu aiman pkai cop murah gak ms baby,pastu kena selalu tukar,so lebih kurang jer ngan drypers.klu pkai 1 drypers,yg cap mura tu kena pkai dua.harga lebih kurang jer.nasib aiman pkai apa pun ok.so smp besaq pkai drypers weewee dry,klu p jln br pkai yg drypantz

Anah said...

mmg drypers jadi pilihan ramai org, harga pun ok ok je..xmahal sgt, x murah sgt..

.:Mrs. Engineer:. said...

sy pernah pakai mamypoko, petpet n huggies...for me, no. 1 mamy poko, 2nd huggies n 3rd petpet...drypers x pernah try plak...uhu

Anah said...

mamy poko mmg elok pun kan, Adam kalau pakai mamy poko mmg pengsan la, dah la jenis kejap2 kn tukar sbb rimas.=)

aThidEaN said...

suka la entry ni.memudahkan tugas ibu spt sy.
sy pun bg Ilyaas pakai drypers wee2 dry..mmg puas hati.sometime tidur mlm pun masih ok lagi..
sy pernah try pet2 jugak, mmg setuju dgn anah, size die kecik sket..my fren ckp, pet2 more design to baby girl.so baby boy better drypers kot sbb besar sket.
huggies tu pun sy guna.mmg nampak tak konfiden sbb mcm kecik, but lama2 pakai, its ok.tak pernah bocor.n kalau pakai lama pon boleh tahan.mamypoko tak pernah try lagi.anah jemput2 la ke blog saya yer..=) salam berkenalan.