Thursday, July 14, 2011

Susah hati la=(

Assalamualaikum.

Sekarang Adam dah 6 bulan, semakin seronok rasanya nak bereksperimen tentang makanan Adam tapi tiba2 Adam tak suka makan. Disebabkan kecenderungan Adam terhadap makanan sebelum ni,  makanya sebelum umur 6 bulan lg dah suap makan, masa tu ok je, selera je makan. Sekarang nak suap makan meraung raung, macam nak kena suap ubat. Tak sedap sangat ke masakan mama??

Ni antara makanan yang saya bagi kat Adam:
- Puree kentang
- Puree apple
- Puree carrot
- Bubur nasi + sawi + carrot + kurma + bilis
- Bubur nasi + carrot + kentang + bilis
- Avokado
- Puree kentang merah- baru nak try
- Biskut Milna buat kudap2
Apa lagi ye yang best nak bagi baby makan?? Tak kan nak makan makanan sama ngan mama papa kot. Tiap kali tengok mama papa makan bukan main laju gerakan askar wataniah tu nak mencapai makanan. Bila sampai giliran Adam makan, menangis macam kena cubit. Sedih tau tengok anak mama dah makin kurus, dah la setiap masa kerja keras tolong mama kemas rumah, menjulur ke sana ke mari. Berpeluh- peluh selesaikan semua urusan dia. Hukhukhuk. 

Paling teruk, haritu terpaksa suapkan Adam makan kat tepi sinki sambil dia main2 air. Ingat berkelah tepi air terjun ke sayang? Kalau bunyi lori ngan kapal terrbang tu tak payah cakap la, Adam pun dah bosan kot dengar. Wuwuwuwu. Makan la wahai anakanda seperti mama dan papa makan.


18 comments:

Me, Myself and I said...

Adam tak nak mkn?? haiyaaa.. ce try bg dia pegang sudu tu.. mkn sesama.. hehehe.. alma setakat ni o.k je.. tp kena bersabar nk bg dia mkn..aduhai..punyalah comot..heheh

Kemn Azmaili said...

hye mama adam,

cadangan saya, cube pelbagaikan lagi makanan dia...macam puree fruits ke..maybe dia nak cuba rasa yg lain kot..dun wory mama.. =)

aThidEaN said...

kesian nye dgr luahan hati u..
cuba buat bubur nasi yg byk air cmpur dgn ayam, brokoli, carrot yg dah direbus pastu di blend semua sekali.
tak pun try bagi nestum yg ikut age tu..
sy takde pengalaman lagi tp pernah tgk kakak ipar buatkan utk anak sedara

Fiez Kejora said...

laaa...xnk mkn plak?fareez suke mkn...skrg dh 7bln setengah..mamanyer asyik duk msk bubr nsi+bilis+kentang+carrot+kismis..kdg2letak bayam...dh mls nk wat puree buah mcm dlu..sbb dia xnk..kudapan bg mkn baby bites biscuit je

Mama Afiqah said...

afiqah langsung x mau mkn bubur ngan nestum...
klu mkn x smpai 2 sudu dia dah kasi sembur...
smpai skg anah dia x mkn cam budak2 lain...bayang la dah 10 bulan...
klu biskut kasi dia pegang dia wat jd cam tisu jer...bukan nak letak kat mulut...afiqah tuy besar arapkan susu jer...sb tuy la gigi x tumbuh2...lg sedey anah...
disebabkan dia xnak mkn cam budak2 kene bg mkn cam org besar la...makan buah, makan telur, makan nasi...ituy yg dia suka...

Anah said...

Ainor: bersepah tu xpayah cakap la, mmg kn extra rajin skrg ni. Nk bagi Adam pegang sudu mmg xberani, takut terjolok mulut dia tu=(

Kemn: Tula, bosan dah kot..Adam ni suka yang manis2. Nak baggi makan buah xcukup zat plak

Anah said...

Athidean: tq, tu la, agaknya bubur nasi tu kn tukar2 letak apa kt dalam tu, baby pun pandai memilih=)

Fiez: seronoknya.. best kan tengok anak berselera makan..kena gigih lagi la pasni cari apa yang Adam suka

Kema: la ye ke, kalau makan msti lg bam bam Afiqah tu. Tak pe la kalau dia minat nak makan yang tu, asalkan kurang masin ngan kurang manis ok la..Hehehe..comel la, gigi xtumbuh lg tp selera cam org besar.

Mama Afiqah said...

tuy la nah...klu makan harus x larat nak mendukungnya...
hahaha...walaupun xder gigi selera tetap besar...manis2 dia x suka sgt...kecuali buah...tp feveret skg durian...ayork...siap aumm aumm bila org suap...tanya sedap ke...dia jwb dappppp...hmmmm...

Anah said...

bestnya kema anak pandai cakap dah..cam nak gigit2 je..hahahaha..bukan main lg makan durian

Mama Afiqah said...

pandai cakap bahasa dia la...
leh la ikut yg blakang2 org ckp...
org kata sedap dia jwb la dap...huhuhu

Puan Kutu said...

aiman dulu pun sma,ssh nk mkn smp umur 2taun still blender lg bubur dia.pendapat sy tak perlu risau sgt bab nie,dulu sy pun risau.budak kadang selera dia berubah2.aiman bila dh dua taun lebih byk plak mknnya..takut pulak..tp tu la tak boleh tegur sgt baby nie.jnji ank mkn sikit2 oklah..smbil tu pelbagaikanlah hidangan.cri mkanan yg dia suka.sy dulu siap campur nestum dgn bubur.pastu siap bg vitamin segala pun tak nak mkn jugak..last2 ambik pendekatan..bersabar jer..:)

Rosie Rose said...

wahhh bestnya baby dah 6months ++, dah leh memikirkan menu2 special utk si kecil tu.... tp tu r, kena kreatif supaya kena dgn selera si kecil tu :)

Anah said...

Kema: yg pasti kejap je anak besar, ingat lg ms nak kawin dl Tganu kena banjir..hehehe..rs cam baru lg kawin

Muni: tak sangka aiman dl xsuka makan, skrg msti ganti balik selera2 dia yg hilang dl.hehehe

rose: mmg kn kreatif cari menu ng cara bagi makan. mamanya ni mulut bising ngan macam2 bunyi smpai anak pun dh pelik tgk mama dia.

ederq said...

hi anah, tanak cuba baby-led weaning? maybe dia nak makan sendiri ke. biar dia explore. :)

rDnA said...

next month danial pulak boleh mkn..xtau camner ragam dia.tp boleh ambik info comment readers kat sini..

Anah said...

ederq: tq, tgh berkira2 gak nk bg mkn cara tu..harap2 rajin makan la pas ni

dina: yg penting kn kreatif la..susah hati tgk anak xnk mkan

Ms SZ said...

sama macam Keisha saya lah. pening gak pilih menu die.

Nak cube bubur buah prune lah pulak. pernah bc ianya bagus dan disukai baby. campur kismis sikit. tak pun prune tu ubah kepada kurma

Anah said...

peningkan nak pikir pasal makanan baby ni. tq ye for sharing, nnti leh try bagi kat adam