Tuesday, June 28, 2011

Cinta Pantai Merdeka

Assalamualaikum..

mesti ramai yang tau lagu cinta pantai merdeka kan..masa mula2 cik pad bawak gi Pantai Merdeka masa BBQ raya department cik pad.. masa tu Adam duk dalam perut lagi..jakuun kejap sebab tak sangka sampai gak tempat yang sekadar dengar namanya melalui lagu je..pastu Sabtu haritu bawak lagi pergi sana, saja bawak Adam jalan2..

Sebagai orang Terengganu tempat tu biasa je sebab pantai kat Terengganu jauh lagi best rasanya, tp bolehla nak jalan2, nak lepaskan rindu nak tengok laut..kesian kat Adam, lahir kat Terengganu, tp ombak ngan pantai pun tak kenal lagi..hehehe..sepanjang kat sana Adam memang terdiam seribu bahasa, nak ambik gambar pun payah sebab sibuk nak tengok orang..memang kes terpegun sangat2 la..

Adam terpegun tengok ombak kecik

Adam dengan mama



  dah tak boleh nak fokus kat camera..busy nak tengok orang

Monday, June 27, 2011

Terasa diri sangat hebat!!~mood perasan sorang-sorang

Assalamualaikum

tajuk entry yang boleh buat orang muntah hijau..tersangat la perasan, kalo cik pad baca pun boleh pengsan ni..pung pang pung pang je lebih..bukan apa, semalam mak mentua cakap nak datang, so macam biasa, sebagai menantu yang tak berapa pandai masak ni gigih la duk fikir nak jamu apa, then terfikir nak buat roti jala, tp kena godek2 resepi dulu la, pastu cik pad dengan bersungguh2nya halang sebab dia tau kot isterinya ni lemah bab2 buat kuih..pastu cik pad suruh masak nasi ayam je..ok la walaupun saya takut tak jadi..malu wehhh

pastu dalam kol 10 lebih tadi dah start masak sup ngan nasi sambil layan Adam ngamuk..sekrang tak de istilah nangis dah kat anak bujang saya tu, ngamuk je kejenya..entah apa yang tak puas hati sangat pun tak tau la..yang saya ni punya la beriya masak nasi sampai habis beras..cam banyak sangat je kan, tapi memng bnyak la tuk 6 org makan, selalu masak untuk 2 mulut je..masa nak perap ayam tiba2 cik pad call bagitau mak mentua saya tak jadi datang..dalam hati lega sebab segan la nak bagi mak mentua rasa walaupun saya tau mak mentua saya tak pandai buat nasi ayam (memandai je ko anah!!!)..kahkah, tp sape nak makan nasi bnyak2 tu? cikpad cakap kita makan je la..macam mampu je nak habiskan..tapi rasanya nak bagi kat jiran sebelah la walaupun tahu yang hakikatnya suaminya pandai masak..

tup2 cik pad call kol 11 lebih bagitau nak balik makan, meroyan sebab isteri dah siap masak nasi ayam la tu..padahal ayam xsempat nak perap pun lagi sebab isteri duk asyik cakap kat telefon tnya kabar orang kampung..dah suami nak balik tak kan nak cakap makan petang je la, gigih la sambil pujuk2 anak ngamuk g perap ayam, buat sambal dan goreng ayam..pastu siap!!!! angkat Adam dari bouncer kat dapur terus bagi masuk buai..terus tido=) nak tido je pun, tp nangis cam kena dera..sebelum tu bagi masuk buai meronta2 nk ikut mama duk dapur..ayoyo

yang buatkan diri terasa hebat sebab boleh masak dengan cepat dalam tekanan anak menangis, masak dalam kuantiti yang banyak (eleh, 6 orang makan pun kira banyak ke?? biarla!!!), yang paling penting sedap (perasan sangat2)..ok la suami cakap sedap, bukan masuk pertandingn Jaguh Kampung pun..=)

dipersembahkan NASI AYAM HAPUSKANLAH AIR MATAMU yang dimasak dengan iringan air mata anak..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
sedap walaupun dalam gambar nampak kurang menyelerakan..fail la bab2 hias ni=(

Saturday, June 25, 2011

SEPAH-Juara Maharaja Lawak

Assalamulaikum..

akhirnya program Maharaja Lawak dah sampai ke penghujung. maknanya tak de lagi program yang buat saya gelak sampai semput. mana tak semput sebab kena control gelak, kalau gelak sesuka hati mesti anakanda terjaga..maka gelak la kami laki bini dengan penuh kesopanan gitu.

tapi apapun semalam memang puas hati sebab lawak memang semua best tahap gaban, tambah2 Sepah..memang terbaik..memang layak menang..dah la sememangnya minat Sepah walaupun tak mengundi..wawawawa...Astro pun dah banyak untung apa, siap tambah RM 50 ribu lagi duit untuk setiap pemenang..kaya2..tapi apa pn Nabil paling banyak dapat semalam..



cik pad cakap nak terminate Mustika..hahaha..selama ni pun tengok nak layan Maharaja Lawak je..=)

Friday, June 24, 2011

~~~kembali~~~

Assalamualaikum...

Selamat hari Jumaat...adehhh lama betul x post pape..ecececece cam la selama ni aktif sgt berblog..tp tu la, kali ni rs lama sgt..sbb yg paling nyata msti la xde apa yg nk diceritakan, pastu kekangan masa...tp smpat la blogwalking g blog kawan2..ada yg tinggal jejak, ada yg sekadar melawat..

mgu ni sgt busy..jgn ingat org duk umah cam sy ni leh relaks memanjng..nk kmas rumah, masak, basuh kain, sidai kain, tp lipat kain malas..seminggu sekali br buat..agak2 xmuat bakul br la terhegeh2 nk lipat..xsuka la lipat kain..huhuhu.. dan yg paling menyibukkan skrg ni putera hati dh pandai demand nk tido atas katil dlm bilik..kalau malam xkisah la sbb tu la tempat tido Adam, tp siang nk tido dlm bilik..buai yg jadi tempat faveret tu dh cam tempat larangan je buat dia..masuk buai je ngamuk..bukan xsuka, suka la sgt2, senang nk g jalan mana2, xde la ngamuk nk tido nk cari buai..yg xbest bila tido dlm bilik nk kena peluk2 dia dulu, zikir2..kdg2 Adam xtido lg, mamanya yg lelap dulu..anak duk sibuk berguling sana sini..bila Adam dh tido ms tu la nk masak la, menyapu la..

bila dh selesai semua2 tu, nk karang entry Adam pn dh jaga..nmpak je laptop suh mainkan lagu dia la..Adam dh pandai layan youtube la plak skrg ni.. so kn la beralah..k la ni pn anakanda duk nangis sbb dgr lagu je, tak nmpak gambar..nk karang ayat pnjang2 pn xleh..


Saturday, June 18, 2011

Marathon..Fuhh Fuhh

Assalamualaikum...

Salah hari Sabtu..cuti2 camni msti kuar g jalan2 kan..cm sy ni hari ni cikpad keje..sob sob, so duk umah je la diam2..harini nk rehat, dh 2 hari marathon cite Nora Elena..org lain dh lama kenal Seth Tan sy br nk kenal..tertinggal ketapi betul la...baru paham nape org duk tergila2kan Seth Tan tu..hahahaha..

tetiba teringat cik pad ms zaman bercinta, balik hostel tgk2 ada bunga atas katil..msuk kreta ada bunga..letak bunga dlm bonet pn pernah..tp 3 kuntum je la..kikiki..semlm smpat la request nk bunga, pastu cik pad jawab, 'drp beli bunga, baik abg bg makan..lg kenyang'..bajet ms bercinta dl dpt bunga xyah makan, tenung je bunga tu smpai kenyang..hehehe

berbalik kpd marathon cite Nora Elena, sempurna betul watak Seth Tan tu..yg buat spoil dia pernah rogol anak dara org ngan pernah tinggal kewajipan sbg Muslim je..ada ke lelaki cam tu?hahaha..tp Seth Tan tu msti xpernah basuh bilik air, mop lantai(sekali je dia mop ms tertumpahkn arak), g buang smpah or segalanya kn..kalo comment dpan cik pad msti kn balas, 'dh nama pn crita'.. ni la edisi tertinggal ketapi..org lain dh hepy ending hari khamis, sy br hepy ending kejap td..gagagaga

bunga yg keluar dr bonet. tp xterkejut pn sbb mmg tau g beli bunga cuma xpaham nape kn letak dlm bonet dulu..

Monday, June 13, 2011

Kesian anak mama

Assalamualaikum..

Jumaat haritu Adam demam, so bg makan ubat demam je ngan ikut petua2 org2 dulu cam basahkan kepala ngan air asam jawa n daun bunga raya putih..Alhamdulillah berkesan..malam tu dh kebah dh cuma panas skit2 je..then Sabtu  balik kg BM..ms kat sana sy cakap kt mentua Adam demam nk tumbuh gigi kot sbb suka sgt sumbat bnda2 dlm mulut..kalo nmpak teether tu laju aja nk capai..mama ckap xlogik sbb kecik lg..mgkin sbb inject kot..tup2 tgh duk main ms Adam duk sengih2 tu, nmpak la putih2 kt gusi bawah tu..gigi la kot nk tumbuh..tp td tgk xde dh putih2, cuma gusi cam membukit..xtau la yg putih2 tu gigi atau hanya ilusi insan2 yg xsabar tgk gigi Adam..hehehe..tunggu dan lihat je la=)

pastu pagi td tiba2 Adam batuk2..bunyi batuk Adam comel tp anak sakit seharusnya la gelabah ayam kn..still bg ubat demam sbb kepala adam cam dah panas balik...tp mujurla adam  nk jgak susu walaupn badan xsihat n yg pasti tetap lasak berguling ke sana sini. tiba2 tgh hari td Adam batuk2, batuk yg xde kahak..kalo kita2 yg dewasa ni pn rasa perit n pedih tekak tu, apatah lg Adam..start tgh hari td mmg nangis je la tiap kali batuk smpai hilang suara..1st time anak jatuh sakit mmg rasa cam nk terbalik dunia..mmg berpeluh2 sbb xtau nk buat apa..pastu cikpad call bgtau petua yg kawan dia kasi tuk batuk, campurkan air asam jawa ngan kapur sirih sket, pastu sapukan kt leher n dada..so buat la camtu, tp Adam kn jenis kulit allergic, menggaru2 la dia..pastu terus mandikan Adam..kang xpsal2 kulit plak bermasalah..

dlm kol 2 lebih adam start mengamuk sbb xselesa ngn batuk kot, then cik pad suh siap2 nk bawak jmpa paed..ingat nk g malam, tp kesian kt Adam tu..xsampai hati dengr dia batuk..tp kat klinik td Adam je yg nmpak cam sihat sbb tiba2 dia xbatuk..batuk dlm kete je..siap bleh main kuda lg..=) paed cakap adam demam sket n kt hujung tekak tu ada berkahak sket..yg jadi bunyi teruk tu mgkin sbb adam nangis menjerit2 kot..tu yg bunyi teruk..n hasilnya bnyak la Adam bwak balik ubat..mujurla sekarang adam dh jd good boy bab2 makan ubat ni..telan ubat ngan muka penuh kepelikan..mama ng papa dia pn xde susah2 nk pegang tangan dia ketat2..biar je nnti automatik Adam bukak mulut bila syringe smpai dpn mulut..

cpat2 baik ye sayang..mama takut la kalo adam sakit..mama dh jadi cam org balik perang sbb kelam kabut xtau nk buat apa..

budak batuk taksub main kuda=)




New Opening!!!

Assalamualaikum..

Salam hari Isnin semua..dengan rasa rendah hatinya sy nk umumkan tntang pembukaan blogshop pertama saya iaitu INDAHNYA TELEKUNG yg menyediakan koleksi telekung untuk org dewasa dan juga kanak2..sempena pembukaan kami menawarkan harga istimewa kpd semua pelanggan. sudi2kan lh jenguk ye=)


Saturday, June 11, 2011

ohhh weekend..

Assalamulaikum..

selagi cuti sekolah xberakhir maka sana sini la ada kenduri..mgu ni ada gak 2 knduri, kt perlis n kuala kangsar..tp sy consider 2 tempat tu jauh..setakat ni adam jalan plg jauh pn g Bukit Mertajam je umah atuk nenek dia, naik kete sejam pn dh nangis2..sbb tu smpai skrg pn xpenah lg balik tganu..org tganu je duk dtg cni=(..

pastu khamis ritu baru je ckap Adam bebas demam, tup2 pas subuh esoknya terus demam..aduhai anak mama..nenek tganu ckap demam rindu..ye la sgt kn, pandai adam nk rindu2..ingat ke nk duk umah je weekend ni, nk cancel la nk g tempah baju melayu adam ng cik pad..suh cik pad anta je adik dia tu sbb lpas family sy balik adik ipar sy tu dtg nak main ng anak sedara dia..skali mak mentua i suh balik gak..harap2 adam ok la dlm kete..harap demam adam xmelarat..huhuhu..rs bersalah kt Adam..nenek rindu kt Adam kot tu suh balik tu..so weekend ni blik kg BM... and kpada suami tercinta, raya ni balik tganu seminggu ye..dh lama xbalik ni..takat ni dh 4 bulan..pecah rekod..muahahahaha

Friday, June 10, 2011

Kerana milo segelas, rosak laptop sebiji =(

Assalamualaikum...

salam hari jumaat dan moga ceria2 aja ye pd harini..sy pun ceria walaupn tajuk entry sedih je..tajuk cam peribahasa baru je..ye la sbbnya semalam dh sedih seharian.. lappy kesayangan yg terkena air milo cam kt ENTRY NI,dh seminggu kt kedai, mula org kedai tu cakap anggaran kos nk repair may be dlm range RM 100-200 je..anggaran je..dgan harapan tiba2 jadi RM 50 je..ok la walaupn rs geram sgt kt diri sndiri sbb cuai..

then, semalam cik pad call kdai tu tnya dh siap belum..pastu katanya kn amik ms lg 2 mgu sbb ada part dh berkarat..maka kos dh naik jd minimum RM 400 n maximum RM 450..dlm range tu la..mana xnangis seharian..mgkin tuk org lain xbesar kot duit bnyak tu tp bg sy amat besar..boleh beli mcm2 tau ngan duit bnyak tu..rs bersalah sgt ng cik pad..rs asyik susahkan dia je..tp cik pad cool je n cakap dh xde rezeki, bnda dh nk jadi, mgkin ada hikmah..tu je la ayat dia..tu yg buat sy lg sedih.. xde pn cik pad nk marah2..sbb tu ditakdirkan sy yg tumpahkan milo tu, kalo cik pad yg buat mmg sah2 berbakul2 kn bebel... Abang cayang, love u so much la..

2 ketul insan kesayangan yg sentiasa mendamaikan hati =)

Thursday, June 9, 2011

5 months check up

Assalamualaikum..

Alhamdulillah Adam dh 5 bulan..sbnarnya dh taip entry ni 3 hari lps tp xperasan plak xleh save so entry ilang camtu je..xpasal2 kn retype balik...pagi td family dh blik..maka sunyi sepi la rumah ni slpas 2 hari kecoh yg amat gelak cam nk mati ng adik2.. sepanjang 2 hari gak la Adam happy sgt2..gelak xingat2..jangkit ng mama n makcik2 dia..smpaikan xingat susu sbb nk main je..sonok kot ada org ramai2 kt umah walaupn rumah jd super duper panas..

Ahad lepas dh g check up Adam kt klinik desa..mood Adam mmg xelok la sbb kejutkan dia ms dia tgh tido..muka masam je..mcm biasa gakla klinik tu bukan ttempat faveret dia..gelisah je la memanjang, sbb dh lewat org pn dh tinggal 2-3 org je..ms bukak baju nk timbang start nangis kuat2..saja suka2 nangis..Alhamdulillah berat dh 6.8 kg..naik bnyak sket kali ni..nangis Adam melarat smpai ms nk kn inject..1st time Adam nangis ms inject..xmacho anak mama kali ni.. bila kuar je dr klinik terus diam..nmpk sgt xsuka duk klinik..mcm2 la Muhammad Adam Ziqri ni..

Selalu pas kn inject msti terus balik umah bagi Adam ubat takut dia demam, tp kali ni siap g kenduri dulu pastu singgah g tesco beli brg rumah..dlm hati risau gak takut demam..tp Alhamdulillah Adam still bebas demam..tiap2 hari ada je bnda baru yg ada kt Adam..sonok tgk

  • suka gelak kuat2 cam mama dia
  • pandai main, dh pandai pilih nk main apa
  • sgt suka apa yg org dewasa suka, contohnya bab makan n minum. tupperware air mama dia slalu cuba nk minum..tau je kt mana muncung nk minum..tau je kn tarik dl..nk minum kn sorok2 sbb nnti dia nangis2 nk..
  • suka ketap bibir ketat2..lawak je muka
  • bergerak makin aktif..berguling ke sana kemari..kt ruang tamu tinggal tv ngan buai Adam je..kerusi sume susun masuk bilik..bagi lapang tuk Adam main smbil berguling2
  • tido malam sy mmg xlena sgt walaupn Adam xkerap jg sbbnya Adam tido sgt lsak..tunggang langgang tido..dh makin menjadi2 lasaknya..smpai ms mmg akan tido bawah je
  • ngamuk pn makin pandai..mmg kn marah la la kalo ngada2 sgt..
  • stokin ng kasut mmg xlekat lama kt kaki..gigih nk bukak
  •  raya nnti cam nk kn tukar saiz kasut..dh ketat je kasut kt kaki dia
  • rambut belakang dh tumbuh..yeayyy
  • tu je la kot..xlarat nk pikir dh..setiap ms ada je bnda baru psal Adam=)

gaya terbaru Adam nangis, sopan santun gitu smbil tutp mulut..tp mamanya xsuka sbb cam xpuas je nangis camtu..cam pendam perasaan..=)




Monday, June 6, 2011

Yeay dh tempah baju raya..

Assalamualaikum

akhirnya dh selamat g tempah baju raya tuk tahun ni..1st time nk pakai sedondon sbb thun lpas walaupun 1st time raya sebagai suami isteri tp disebabkan sy preggy time tu, xde nafsu nk bersedondon bagai..tahun lepas sy pakai hitam n cik pad pakai cream (baju nikah).

tahun ni teruja lebih sket sbb ada anakanda tercinta..tuk raya pertama tema shock pink...gagagaga mujur cik pad setuju..sy tempah 3 psg baju kt kawan mak cik pad, mujur terima lg..kali ni malas la nk bazir duit nk tempah kt aunty medaline sbb aunty tu slalu buat baju ikut cutting badan, mmg cantik la tp ng keadaan ng banyak gelebeh sana sini ni xselesa la..ni pn tempah baju kurung pahang je..gagagaga.. tahun ni insyaAllah ada 5 psg baju raya..balas dendam sbb baju2 kurung yg sebelum prgnant lgsung xleh pakai lg..sepasang mak mentua belikan n sepasang lg nk suh mak or cik de jahit..

baju ayahanda n anakanda next week br nk g tempah..kalo nk jimat lg nk suh mak je jahitkan sbb family nk dtg SP harini..bleh ukur siap2..yg xtahanya cikpad dh tempahkan adam songkok..custom made saiz kecik..mentang2 atuk dia buat songkok nk jgak tgk cucu kecik ni pakai songkok..tunggu nk raya nnti baru amik saiz kepala..hihihi..xsabar nk raya sbb nk tgk adam pakai baju melayu..




Wednesday, June 1, 2011

cabut kuku

Assalamualaikum..

huk huk huk...br balik dr klinik sbb cabut 2 keping kuku..memandai je bg penjodoh bilangan keping tuk kuku...sape2 cikgu bahasa Malaysia sila betulkan kalau salah..sakit tau..ni bukan saja2 nk cabut ye..xkuasa nk cabut sesuka hati..ni sebab kuku cekam..xtaula nape pas bersalin ni kerap sgt jd cekam kuku..dl2 pn pernah gak tp xde la kronik sgt..ni dh xtahan sbb solat pn bleh menitik air mata duk tahan sakit..

sbnarnya smlam lg dh nk buat, gigih g emergency kt Hospital Sultan Abdul Halim tu..cam dh kronnik sgt je, tp diorg cakap xterima sbb masalah terpencil je..kn buat kt KK..cik pad la ni semangat sgt nk suh cabut kuku bini dia..huhuhu..so td pegi la KK dgn separuh hati je..tnya la Medical Asst. tu rawatan lain selain cabut, dia cakap yg tu je..so bertabah la hati ni..
mula2 kn bius la kan,part tu pling sakit kot..mujur la MA ng nurse yg buat keje tu ramah..penat gelak2 dlm tu merepek mcm2..xde la pikir sgt psl sakit tu..ms cabut sah2 la xrasa pape kn, lg pn xrela nk tgk..cuma pas dh cabut tu sy tgk la..wah bukan bnyak lg darahnya..cuba tenangkn hati dgn pikir beranak lg hebat kot..hehehe

tu la kisah.. selamat tinggal kuku cekam..maka berbalut la kaki ni tuk 2-3 hari...

2 jari ok..jgn main2..(sila abaikan kaki yg sememeh itu)