Sunday, October 31, 2010

dugaan mengidam....

hai...
lama sungguh x berblog..kerajinan saya hanyalah pd blogwalking...dr satu blog ke blog yg lain xabis2 baca...sgt kagum pada kamu-kamu semua yg rajin update blog memasing...kemalasan yg adalah disebabkan bebarapa faktor iaitu kesengalan en steamyx yg tiba2 buat hal, 5 hari xleh online ok..lg satu sbb saya balik kg, nk online kn berebut laptop ng adik,xpn ng suami yg xabis2 nk baca komik...nak bawak laptop sndiri malas sbb balik naik bas aja...

berbalik kpd tajuk kali ni, sepanjang preggy ni susah sgt nk dapatkan makanan yg didambakan oleh anak tekak ni...masa mula2 dl sy teringin sgt nk makan buah binjai..korang tau apa tu buah binjai??ianya sejenis buah yg berbentuk lebih kurang buah mangga, kulitnya sedikit gelap seakan2 coklat, isinya putih dan rasanya masyaAllah, sgt la masam...mungkin korang tau buah ni cuma mgkin namanya korang panggil lain..masa mengidam buah binjai ni, susah sgt nak dapat,sy pn xpaham nape sy bleh mengidam buah ni..sedangkan sy makan buah ni last masa sekolah rendah,tup2 bila preggy duk teringat ng rasanya yg masam..maka bermulalah aktiviti binjai hunting,xcukup ng suami, mak, mak sedara, pak sedara semua kn kerah mencari si buah binjai..kawan2 kilang tmpat suami keje pn tlg berkhidmat skali...dugaan ms tu mmg hebat, rasa nk makan tu xdpt digambarkan mcm mana, sanggu p pegi semua pasar malam n pasar tani nak cari buah tu..kalau tnya kat penjual buah jawapannya 'selalunya ada, tp xtau la nape skrg xde plak' adoi rasa nk menangis mak..ms duk teringat tu mmg rs meleleh air liur...tup2 satu hari tu mak sedara call, bgtau buah idaman dah ada, kebetulan ms tu hari khamis, pe lg suami sy dgan drastiknya amik half day leave hari juaat semata2 nk layan tekak si isteri ni..tp dgan xdisangka2 plak hari jumaat tu ada sorang kawan keje suami sy jumpa jugak buah binjai ni, jd dia pn tlg belikan, maka buah binjai tu sy buat bekal akan dlm kete sepanjang balik ke tganu..nikmat makan tu buatkan sy nk menangis..sampai umah saya makan lg, walaupn masam yg teramatlah sgt, tp xde la plak sy sakit perut..sy makan xbanyak pn, biasala teringin,makannya xde lah bnyak sgt,sekadar nk merasa..
bila dh dapat, pegi mana2 pasar, kt mana2 jalan banyak gila org jual buah binjai..agaknya ni kot dugaan mengidam, br sy paham knapa mak cik saya mengidam nk makan buah ciku xdapat2, padahal bnyak je org jual...huhuhu

ni la rupa buah binjai

buah kedua yg sy mengidam nk makan, buah cermai..masam2 je ko nak cik anah oii...buah ni pn payah nk dapat..sy yg susah nk jumpa atau pokok buah ni mmg dh makin pupus..kalo jumpa pn msti pokok yg dh nk mati, xpn yg dh siap dijeruk...tp ms cari buah cermai xde la sesemangat mcm cari buah binjai, dh pesan kat baby suh redha kalo xdapat makan, jgan meleleh air liur..hehehe..pandai je pesan kt baby..mcm la baby tu yg nk makan sgt..tup2 ex-housemate yg bawakkan..sronok yg amat sgt..tp sama ak ngn buah binjai, makan xde la bnyak sgt, sekadar merasa je..janji dapat..hehehe

makanan yg ketiga ialah sotong celup tepung...org cakap eleh apa susah, balik kg dapat la makan..tp bg saya sgt la susah...3-4 kali balik kg pn xdapat makan pn lg..sbb tu sy cakap dugaan..ada je halangan, hari raya la, hujan la, org dtg umah la..mcm2....hari ni mmg sy tekad nk makan...tp dr pagi td hujan xberenti lg..agak2 ada org jual x???huhuhu..doakan saya ye...tp yg ni sy nk makan bnyak2...





No comments: