Tuesday, February 28, 2012

Ke Selatan

Assalamualaikum..

Ni entry basi, sila tutup hidung sebab mungkin berbau masam sebab asyik2 update cerita basi..hehehe..

2 minggu lepas kiorang satu keluarga kecik + sorang technician gi Johor, Muar je pun. 5 jam dah sampai. Cik pad kena gi kerja kat sana, maka masa ni la nak ambik peluang nak jalan2 kat highway.Kebetulan masa tu Adam baru baik demam ngan cirit birit,punya la risau takut kena wabak rotavirus tu. Alhamdulillah tak de pape. Sebab tu cik pad tak sampai hati nak tinggalkan tkut jadi apa2 masa dia tak ada kat rumah.

Kitorang gerak hari Rabu pagi. Sepanjang perjalanan Adam sangat sopan santun, malu kot sebab ada orang lain dlam kereta, main ngan tido je la kerja dia sepanjang perjalanan. Sampai sana terus cik pad gi kerja, tinggal la kami menunggu dalam kerata, masa tu kagum ngan Adam, tak de pun dia nak merengek kebosanan, faham kot baba dia ada kerja. Cium dia sejuta kali. Pastu baru check in hotel. Malam tu skali lagi kena tinggal, Adam ni memang tabiat senang tidur dalam aircond awal2 dah tidur, mama dia pun tumpang sekaki.

Esoknya tu pagi2 lpas breakfast cik pad dah gi kerja, tinggal kami 2 beranak. Tengah hari tu kerja dah settle, then cik pad ajak gi Melaka, motif utama nak ziarah nenek sedara cik pad kat Mahkota Medical Cente, pastu nak cari coconut shake Klebang yg femes sangat tuh. Coconut shake sangat sedap, sebab cukup rasa kot tu yang sedap. Tempat lain simpan untuk holiday akan datang. pastu balik Muar gi cari asam pedas kat Parit Jawa. Kebetulan memang lapar, makanpun dah gaya rasaksa.Malam tu tu plak makan Mee bandung Muar, yang tak tahan makan dalam plastik sebab tak ada bekas ngan sudu pun nak makan. Memang tak nikmat pun makan macam tu, tapi Adam tidur awal, memang malam2 xleh keluar la. 

coconut shake Klebang..Nyummy!!!


ihsan gugel
Esoknya lepas breakfast terus check out, pastu sebelum balik singgah kat tempat keje kejap, kilang yang cik pad pergi tu menufacturer tuk brand juplo, so banyak la souvenir yang Adam dapat. Dah lama tak dengar brand Juplo, sekarang je baru ingat balik kewujudan brand tu..hehehe

barang2 Juplo, yang 2 biji botol panjang tu brand Pigeon
Tu je la percutian sambil menyelam minum air, takkisah la janji pergi jalan. hehehe

Wednesday, February 22, 2012

wordless wednesday- pantang nampak

Assalamualaikum

dah pandai nak mintak main
berlari kalau nampak benda alah ni, mujur tak mintak bawak balik =)

Monday, February 20, 2012

Kembali bersiaran- Edisi Adam dah besar

Assalamualaikum

Apa kabar semua?? Nak tulis apa ye? Terkaku terkedu tak tahu nak tulis apa. Tajuk pun susah nak letak tajuk apa. Memang kronik la tahap lemau nak berblog ni. dua tiga menjak ni mood berblog memang tak de langsung, kadang2 ada la yang nak dicerita tapi ada halangan. Halangan yang pertama sebab budak kecik ni =). Alasan je kan, tapi masa memang kena banyak tumpu kat budak yang makin lasak ni

mama mampu tengok je
Sekarang memang tak ada masa nak santai layan baca blog lama2,siang Adam tidur sekali je sehari, 9-11 pagi, bila tidur je memang saya akan capai penyapu, then mop lantai kalau perlu pastu masak tuk dinner (bukan lunch tau). Kadang2 sempat la bukak FB usha2 tudung ngan tupperware, kadang2 blogwalking baca mana yg sempat. Kalau Adam dah bangun simpan je la, nanti jadi drama air mata kes berebut ngan mama dia.

Cabaran yang ke-dua sebab keselamatan la kot, rasa bersalah kalau Adam jatuh basikal sebab mama dia duk ralit baca blog. Lumrah la kot budak2 suka mencuba, Adam kalau basikal tu tak boleh nak tunggang elok2, nanti dah bosan mula la nak panjat la, terlingkupkan basikal la. Kiranya macam2 adegan la boleh tengok. Sekarang dah la suka tutup semua suis yang dia jumpa, plg faveret suis tv+astro ngan steamyx. Sakit jantung dibuatnya. Kalau kena marah, dah pandai nak memberontak, lagi dibuatnya benda yang kita larang. Sabar je la

Suka main ngan besen, loyang siap dah kemek kena ketuk ngan Adam
Tempat paling faveret dapur, dulu rasa dah lega sebab duk rumah yang tak ada tangga, ingat selamat la dari beli safety gate, tp nak kena beli jugak nak halang Adam dari pergi dapur cuma setakat ni tak jumpa lagi yang berkenan dan sesuai ngan kelebaran. Setakat Adam main besen ngan bekas2 tu tak pe la, bukak tutup kabinet pun tak apa, yang tak menahan dah sampai nak main dapur gas, paling rimas kalau tengah masak dia duk buat sibuk kat dapur, nak pegang periuk, mesti suara mama Adam bertukar jadi high pitch, nyaring semacam je. senang cerita time dia celik mata layan je dia main. Seronok main ngan Adam yang dah makin cerdik, pandai main.Syukur sangat ada penghibur hati walaupun kadang2 sakit jantung dibuatnya =)

budak yang selalu usik mama =)



Wednesday, February 1, 2012

wordless wednesday- cuti2 CNY

Assalamualaikum

sedih tak jadi jalan2 KL, jalan2 Tesco je

tenangkan perasaan dengan berurut