Monday, February 20, 2012

Kembali bersiaran- Edisi Adam dah besar

Assalamualaikum

Apa kabar semua?? Nak tulis apa ye? Terkaku terkedu tak tahu nak tulis apa. Tajuk pun susah nak letak tajuk apa. Memang kronik la tahap lemau nak berblog ni. dua tiga menjak ni mood berblog memang tak de langsung, kadang2 ada la yang nak dicerita tapi ada halangan. Halangan yang pertama sebab budak kecik ni =). Alasan je kan, tapi masa memang kena banyak tumpu kat budak yang makin lasak ni

mama mampu tengok je
Sekarang memang tak ada masa nak santai layan baca blog lama2,siang Adam tidur sekali je sehari, 9-11 pagi, bila tidur je memang saya akan capai penyapu, then mop lantai kalau perlu pastu masak tuk dinner (bukan lunch tau). Kadang2 sempat la bukak FB usha2 tudung ngan tupperware, kadang2 blogwalking baca mana yg sempat. Kalau Adam dah bangun simpan je la, nanti jadi drama air mata kes berebut ngan mama dia.

Cabaran yang ke-dua sebab keselamatan la kot, rasa bersalah kalau Adam jatuh basikal sebab mama dia duk ralit baca blog. Lumrah la kot budak2 suka mencuba, Adam kalau basikal tu tak boleh nak tunggang elok2, nanti dah bosan mula la nak panjat la, terlingkupkan basikal la. Kiranya macam2 adegan la boleh tengok. Sekarang dah la suka tutup semua suis yang dia jumpa, plg faveret suis tv+astro ngan steamyx. Sakit jantung dibuatnya. Kalau kena marah, dah pandai nak memberontak, lagi dibuatnya benda yang kita larang. Sabar je la

Suka main ngan besen, loyang siap dah kemek kena ketuk ngan Adam
Tempat paling faveret dapur, dulu rasa dah lega sebab duk rumah yang tak ada tangga, ingat selamat la dari beli safety gate, tp nak kena beli jugak nak halang Adam dari pergi dapur cuma setakat ni tak jumpa lagi yang berkenan dan sesuai ngan kelebaran. Setakat Adam main besen ngan bekas2 tu tak pe la, bukak tutup kabinet pun tak apa, yang tak menahan dah sampai nak main dapur gas, paling rimas kalau tengah masak dia duk buat sibuk kat dapur, nak pegang periuk, mesti suara mama Adam bertukar jadi high pitch, nyaring semacam je. senang cerita time dia celik mata layan je dia main. Seronok main ngan Adam yang dah makin cerdik, pandai main.Syukur sangat ada penghibur hati walaupun kadang2 sakit jantung dibuatnya =)

budak yang selalu usik mama =)



8 comments:

aThidEaN said...

yaaay dpt jumpa adam ..akhirnya mama adam tulis gak blog.rindu aunty athi nak bace ni..

adam makin comel n cheeky la.putih melepak.

anah, thanks aritu bagi suggestion cr rumah kt mudah.my.dah jumpa pon,
minggu depan kitaorg pindah rumah gi tronoh.

fiszah_pjo said...

adam da besar.elok je dia tgk laptop tu..klu atirah mau die terkam..tkot rosak laptop papa die..huhuhu...betul da ada anak kena kurangkan tgk lappy ni..pzah tgk lappy pun time kat opis je..selebihnya tru hp je..

rDnA said...

betul la anah.dah besar lg kena banyak pay attention kat dia.kalau lepa takut jatuh la ape la..emm sabar je la..tapi adam kira ok la sopan je mengadap laptop..danial bila bukak je siapla jejari halus dia dah menekan2 dulu keyboard..

makin hensem la adam :)

Anah said...

Athi: mama adam dh kronik bab berblog ni..hehe..Adam dah xputih mana dah, suka lari2 bawah panas terik.

welcome dear, nntti kalau dtg taiping roger2 la ye

Anah said...

Fiszah: ms tgh captured gmbar ni mmg tengah duk diam,tngan dia selalunya duk merayap, bila ter pause video dia tgk tu mula la melalak..

Dina: sopan la sgt dina, sampaikan baba dia punya keyboard ada yg tertanggal kn kutil ngan Adam..tq aunty,kalo aunty ada anak gegirl boleh la Adam ngorat..heheh

Akma said...

dah lain adam skg...
anah...budak skg mmg suka main tutup tv ngan atro kot...
afiqah pon sama...tgh syok tgk tv..pap dia gi tutup tv...pas pandai plak amik remote tolong tutupkan astro...
bila kita suh bukak dia wat muka cute...
adam boy pon suka main kat dapur yer...afiqah pon sm...klu periuk, kuali semua jadi bahan mainan dia...siap susun depan tempat mama ngah masak...siap nak bukak tutup dapur gas lg...tu yg plg risau...klu ada periuk panas ke jatuh, adoi x habis makan kita...

Anah said...

budak skrg canggih la, lg suka buat apa yg orh tua dia buat..takat mainan tu tahan 3 hari main, pastu terrsadai je la..anah plg risau adam main kat dapur sbb kt dapur plg bnyak barang..huhu

Meey@ said...

haha..betul2 lasak adam ni..cheeky plak tu.geram tgk..haha.kalau aku boleh sakit jantung jugak anah!hehe.tp xpe..budak2 baru nak beso mmg gitu..sonok kan tgk anak besar dpn mata sendiri..