Thursday, January 6, 2011

masuk wad

Assalamualaikum..

selasa haritu sy g check up cam biasa kt KK, kol 7.30 dh terpacak kt depan KK, first time g awal gila, tu pn dpt no 9..ok la xde la lama sgt sbb belum kol 7.45 nurse dh start buat keje..nurse pn check la BP ngan berat..normal je, cuma sy teruja sbb berat turun 1 kg..xpatut  betul g teruja psl berat trun..tp nurse ckap ok je..pastu g check perut, dgr heart beat baby sume normal, cume nurse ckap kesian kt sy sbb stretch mark sy teruk sgt, nk buat camne, makin besar perut makin menjadi2 plak..dh mcm2 guna, tp camtu la jgk..pastu sy request nk suh dr scan sbb lps check perut mmg kn jmpe dr, nurse tnya ada msalah apa, sy ckap la sja nk tgk anak..tp mna la klinik kerajaan nk layan kalo kes suka2 ni..hahaha,,sbenarnya sy lupa nk cakap kejadian sehari sblum tu..

msuk bilik dr plak, sy cite la kt dr kejadian sehari sebelum tu, kes sakit perut sy g teramat sgt..sakit perut yg memulas2..seharian mmg rasa baby kurang gerak..kalo gerak pn lemah sgt, cam nak xnak je geraknya..tp sy xrs tu contraction sbb xmcm yg nurse terangkan pn..pastu dr dh kelam kabut buat surat suh refer ke HSNZ, sy cakap la anak gerak cuma xkuat, pastu dr buat ayat sedih, " sy kesian kt awak, lama bawak perut tiba2 anak lemas"..betul jgk, baby tu duk dlam,mn tau keadaan sebenar dia camne.

pastu sy balik umah nk ambik brg2, so smpat la nangis2 dl dlm bilik..sedih ok, smpai hospital ramai sguh manusia kt dpan labour room..kt bilik pendaftaran pn sesak, kebnyakkan org dh turun tnda, sakit smpai nangis2, org dh terberanak dlm kete pn ada..sy yg tak sakit ni mampu tgk je la walaupn hati gelisah sbb bby mmg sgt kurang gerak..sy kn buat CTG tp bnyak mesin rosak, so lama la kn que..bila buat CTG result ok je, tp mmg kn admit gak la sbb dr nk pantau tiap 4 jam..sblum masuk wad, dr check jalan dl ye, awwww..nervous gila time tu, dr gelak je..Alhamdulillah, sy xrs sakit ms tgh seluk2 tu walaupn tangan dh standby kt mulut.bukaan baru 1 cm je, jauh lg perjalanan..

dlm wad plak, dr ckap ckp baby kurang gerak mgkin sbb air ketuban xcukup, memandangkan sy dh 39 mgu 2 hari, dr cakap nk induce, kalo air cukup pn kalo bby msih kurang gerak pn  dr nk induce, tp papepn kn scan dl..scan xde msalah air cukup n sumenya normal, then dr suh rehat dl..gerakan 10 cukup tepat2 kol 9 mlam dgn gerakan yg agak lemah..tp pastu kol 10 mlm baby aktif bukan main lg smpai xlarat nk g tndas, dh la penakut, tp gigihkan diri jgk..esoknya (semalam) tnya dr bleh x nk balik sbb sy xde tnda pape pn lg just ada darah2 sket mgkin sbb kn seluk tu..lgpn baby dh aktif balik, kol 11.50 pg dh ckup 10 gerakan..aiyokk anak mama nakal eh..dr cakap ok bleh balik tp kalo sakit cepat2 dtg sbb jalan dh buka..lg pn xtahan la duk hospital lama2, jeles tgk org lain ng suami msg2, sy cam org xde suami je..hukhukhuk..

balik smlam tiba2 ada darah + lendir dkt pad, tunjuk kt mak, mak kt tunggu sakit dl, sbb sy mmg xrs sakit sgt,just rs cam period pain..apa2 pn sy harap sumenya slamat n baby kuar ngan selamat walau ngan apa cara skalipun..=)

6 comments:

rDnA said...

huhuhu seram bila bab seluk2 ni..mudah2an semua selamat..

INTAN NOORAMALINA said...

semoga dipermudahkan yek anah! k intan doakan mummy n baby sehat n selamat~aminn.. ;)

.:Mrs. Engineer:. said...

insyaALLAH sume akan slmt...gudluck dear...

anah said...

rdna: ms seluk2 tu mmg cb lembutkan diri..mmg xpikir pape..
kak intan: thanks, nk baby cam nuha, boolat..hehehe
yanie: thanks

Meey@ said...

anah..seram pun yer baca ur story.
semoga dipermudahkan..tak sbr nak tgk baby comel mcm mama ngan papa dia..hihi..=)

anah said...

meeya: aku xsabar nk tgk ko naik pelamin..tambah2 nk tgk en pojie tu..hehehe