Wednesday, January 18, 2012

Cekam/ Cagu!!! Nyah kau!!

Assalamualaikum

Tajuk macam apa je kan. Tadi baca blog mummy Yun pasal perubahan lepas bersalin. Yang terjadi kat mummy Yun tu memang semua ada kat diri ni. Yang pasti mummy Yun tetap kecik dan comel kalau nak dibandingkan ngan Anah ni. hehehe. Tapi saya ada tambahan lagi tau, lepas bersalin, tak tahu la kenapa penyakit cekam/cagu ni suka sangat nak menempek kat jari ni.Pernah cerita kat entry ni. Masa dalam pantang dulu lagi teruk sampaikan 10 jari tangan ngan 2 ibu jari kaki kena cekam tau. Kronik yang amat masa tu.Lepas tu beransur2 hilang kecuali kat kaki yang membawa kepada tragedi cabut kuku..huhu

Ingat ke lepas kena cabut kuku, then kuku dah tumbuh balik maka tak ada la masalah ni. Rupanya tak jugak, kali ni makin teruk. Tambah2 dengan anak yang makin melasak yang tanpa sengaja duk pijak kaki mak dia yang bengkak. Sakit tahap macam nak pengsan kot!!! Sebab tak tahan, Jumaat haritu, lepas cik pad balik kerja terus balik BM, pergi satu klinik yang memang buat treatment cekam ni, sebab mak mertua pernah buang kuku kat situ (mmg buku bertemu ruas betulla anak ngan menantu ni, hahaha!!!).   

Saat paling sakit mesti la masa kena bius, tp tak tahu la kenapa kaki ni degil sangat, tak de rasa kesan bius pun. Terasa kuku kena siat dari isi. Masa cabut doktor cakap kuku reput. Sedih sebab memang kurang minum susu skrg, mula la nak salahkan diri sendiri. Tiba2, doktor cakap yang reput tadi tu kuku yang tak habis cabut sebelum ni, tak de darah pun masa cabut yang tu. Then kuku baru elok je terletak. Sebab kaki dah ada nanah skit, terpaksa la cabut semua. Cabut kuku baru sangat sakit kot siap darah berjurai2.

Yang pasti balutan adalah sangat kemas compare dengan yang buat kat KK. Esoknya gi bukak balutan pastu boleh berjimba gi jalan2 kat Jusco. Kalau yang dulu seminggu gak berdenyut2 kaki. Nak tengok rupa jari lepas cabut kuku?? Nahhhhh!!!!!

yang merah tu kesan kuku baru yang kena cabut, jari sebelah tu bengkok sebab terlanggar almari masa form 3.huhu
Harap2 lepas ni tak ada dah drama cabut kuku. Nyah kau dari hidupku!!!

Wednesday, January 11, 2012

Adam turn 1 !!!!

Assalamualaikum.

Selamat tahun baru 2012!!! Dah nak masuk tengah2 bulan Januari baru nak terhegeh2 nak buat entri pembukaan untuk tahun ni. Nampak cam busy sangat, padahal ada je kat sini, tak ke mana-mana pun. Rasanya semua mummy setuju kot kalau naka2 lagi sukakan gadget yang real compared ngan yang palsu. Sekarang laptop makin dikuasai oleh Adam. Ni tengah menaip ni pun tengah bergelut dengan dia. Fuhhh penat!!!

Semalam 10 Januari genapla umur Adam 1 tahun. Anak mama dah besar!! Tak ada buat party  pun untuk Adam,cikpad cakap kecik lagi. Tunggu besar sket, lagi pun tak de ramai kenalan kat Taiping ni.Yang ada pun mummy Yun. Jiran pun tak berapa nak kenal.Tunggu weekend ni la balik BM buat makan2 sikit.

Perkembangan Adam bila dah setahun
  • Berat 10.1 kg (sekampit beras), tinggi 78 cm
  • laju berlari
  • Pandai sepak bola, siap sambil berlari
  • genap setahun baru pandai hisab guna straw, minum cool blog lagi
  • pandai letak handphone kat telinga, kalau tak asyik masuk mulut je (baba, dah boleh belikan mama hp canggih dah kot =) )
  • sangat manja, nak berkepit ngan mama dia je. Berdukung pun cam tu..hukhuk berat!!!!
  • makin pot pet
  • makin rajin mengemas, kali ni angkut segala periuk, kuali, besen,bakul ngan segala barang kat dapur bawak gi depan tv. kletang kletung la sorang2 dia depan tv
  • dah pandai nak bergamabar,kalau dulu berebut camera, sekarang pandai sengih2
  • sangat obses dengan cermin, tengah nangis pun leh diam
Jom layan gambar2 kenangan. Hik hik..teremo sebenarnya ni..nak nangis  sebab tak sangka sekejap sangat anak dah besar.

newborn
40 hari
2-3 bulan
4-5 bulan
6-8 bulan
9-11 bulan
1 year
Semalam testing potong kek, beli butter cake kat Tesco. Haru la, menjahanamkan kek jadinya=)