Wednesday, March 30, 2011

Alhamdulillah rezeki Adam

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, td dh diumumkan sbgai pemenang MINI CONTEST PRECIOUS HUMAIRAH IN THE HOUSE yg dianjurkan oleh Pn Faeza...ni first contest yg sy join..xsangka nk menang..Tempat pertama plak tu, cam nk pengsan...Adam gembira sgt, buktinya dia xmo tido..nak main je..hahaha..terima ksih ye Faeza..

Tuesday, March 29, 2011

mittens

assalamualaikum...

agaknya bila ms yg sesuai tuk biarkan tangan anak tnpa mittens sbb ada sy baca cakap umur 3 blan dh elok xpakai bg menggalakkan perkembangan penggunaan tngan anak..ye la, kalo tangan tu berbungkus, baby nk pegang barang pn xleh..asyik jatuh je sbb licin.. so skrg ni nk try la x pakai, bg tngan adam bebas memegang, tp adam asyik mencakar muka je, bukan takat muka, mama ngan papa dia skali kena cakar..kuku adam sgt tajam walaupun dh potong pendek..slalu cik pad yg potong..sy mintak maap la..mmg xberani.. ibu2 sekalian kalo potong kuku, potong habis ke ada gak tinggal basi2..tnya org ckap potong sket2 je, tp tu la, kuku adam tajam..huhuhu..sian adam, tangan kn bungkus lg..lagak cam org besar, tp tngan bungkus..kikiki

Monday, March 28, 2011

ikan celup tepung..nyum2

assalamualaikum...

tiba2 je buat entry pasal makan sbb tgh lapo..bleh??? ni cerita sabtu malam... khamis haritu g pasar malam, then ada org jual ikan selar sekilo RM 2 je..dh la segar2...mula2 mls beli sbb pikir bukannya nk makan sgt pn..pastu cik pad cakap kalo ratah pn sedap... duk kalut2, sabtu malam br goreng..maka meratah la kami laki bini cam kucing meow meow..=)

mangsa

Sunday, March 27, 2011

perlu lebih berhati-hati

Assalamualaikum..

terdetik nk tulis entry ni sbb pg td Adam dh buat sy menangis..rasa bersalah sgt kt Adam...sejak kebelakangan ni Adam mmg lasak..tido dh pandai senget2, dh pandai mengiring nk meniarap, tp xleh meniarap lg tanpa bantuan kuasa tolakan drp mama dan papanya..sbb dh rasa anak dh mula lasak, sy ngan cik pad ambil tindakan ubah susun atur perabot dlm rumah tuk bg lapang sket..senangla nk bentang toto bg adam golek2..masa tu Adam tido dlm buai..pas kitorang siap kemas2 Adam pn terjaga, sy letak la atas tilam kekabu dia tu..sy g dapur kemas2 apa yg patut..pastu dengar suara Adam duk jerit2..mmg suka jerit pn budak kecik ni..g jenguk tgk dia saja2 jerit je..g balik dapur..pastu cite la kat cik pad, Adam skrg pandai buat2 nangis, pastu bila xde org layan dia diam la..tgh2 cakap tiba2 Adam diam..pastu cakap kt cik pad, kan betul Adam diam sendiri je sbb xde org layan..pastu tiba2 dengar dia meraung..ingat ke dia marah sbb xde org layan..rupa2nya dia tersembam ke lantai..punya la lasak dia pusing 360 darjah pastu meniarap terus tersembam ke lantai...masa tu Tuhan je tahu betapa cuaknya sy..dh la nangis sungguh2..sy pn apa lg, nangis la skali..uwawawawa

mengiring smbil jerit2

hasil pas kena tolak

hasil meniarap sndiri smpai tersembam ke lantai xsempat nk abik..tragis sgt..huhu.. pstu bukan je dk atas tilam je lasak..dlam buai lg la xleh lpas pndang..ni hasil tangkapan..

kualiti gambar sgt menghampakan.. sket lg nk gelongsor..pusat pn nmpak


Friday, March 25, 2011

car seat dah jadi stroller

Assalamualaikum...

zaman skrg kalo ada baby cam wajib plak kn ada stroller ngan car seat tu..kalo mak sy dl xdenye stroller ng car seat bagai..ye la, mak sy bukannya nk menapak ke mana2 pn kan..dukung je la anak tu, pastu car seat tu plak nk buat apa, sbbnya mak sy xde lesen pn nk drive..kikiki..so naik kete pegang je la anak..

memandangkan 2 bnda tu keperluan ms nk g jalan2, maka semalam saya suami isteri serta si kecik ni gigih la keliling sg petani g survey car seat, car seat je dl..kn beli satu2, tak leh tamak2..tp yg xpahamnya nape ntah nk car seat dl, padahal bukannya sy kn kuar g keje pastu hantar anak kt pengasuh pn.. konon2nya senang sy nk kuar bawak adam..padahal lpas bersalin ni baru 2-3 kali drive sbb kekok semcam.. pastu jumpa la yg berkenan di hati, maka beli la car seat tu..smbil2 tu survey gak stroller, tp xbnyak pilihan..

pastu pagi td try la letak adam kt car seat tu nk bg dia biasakan diri, tp dia cam xselesa je, pastu cik pad plak balik bgtau ada kawan dia nk let go car seat,  xpernah gn pn..dia nk tolak ngan separuh harga..murah la kan..dh bleh jimat kt situ..pastu bincang2 ng cik pad, nk tukar car seat ngan stroller kt kedai smlam..xbnyak pilihan tp redah je la, tp senang la nk simpan n bukak , pasni senang la nk g menapak mana2..xde la balik umah cepat2 sbb  anak dh terkulai layu.. kesimpulannya smlam kt rumah sy ada car seat, malam ni dh bertukar jadi stroller nk jadi ke tajuknya..hehehe

car seat yg kawan cik pad nk jual tu, nk tgk dl rupanya camne..kalo cantik pd pandangan mata or selesa kt Adam br amik, kalo x tunggu je la dl..td ingat ke pas dpt stroller tu nk test la jalan2 kt tesco..tgk2 terberak plak dak kecik ni..yg paling dasyat, siap terburai keluar kn seluar, tilam ngan seluar mamanya skali..huhu

       source: google

Dah berubah wajah la...

Assalamualaikum...

ehem..ehem..xperasan ke blog ni dh tukar warna??? xperasan pn xpe la, mmg blog ni dasar blog hanya di pinggiran..hahaha..ntah kenapa harini cam banyak ms terluang..so rajin2kan lah diri ini duk menggodek tekan tu, tekan ni...ok la tu kan, segar la sket..ke sakit mata??ok la tuk org yg baru blajar cam sy ni..tu je nk cakap..daaa

Precious Humairah in the house

ni adalah sticky post..please scroll down for the next entry

Assalamualaikum..
rasanya ni 1st time nk join contest yg mama humairah buat sempena opening sales kt Precious Humairah. so sape2 nk join cepat2 ye..

"mama.. I Love You"

nama baby: Muhammad Adam Ziqri bin Affendi Fitra
D.O.B: 10 Januari 2011
umur: 2 months

saya nk tag:

Saturday, March 19, 2011

3 tahun menyulam kasih

ecehhhhh tajuk xleh tahan...sebenarnya nk cakap hari ni 19 Mac bersamaan ngan anniversary couple saya ngan cik pad yg ke-3..Alhamdulillah perkenalan yg singkat membawa kami je jinjang pelamin dan kami pn hidup dlam kebahagiaan, rukun, aman dan damai..hahaha

pertemuan saya yg pertama adalah ms cik pad jadi juri ms poster presentation tuk industrial training..sy xcam pn cik pad, bila cik pad bgtau br sy tau..hehehe..maklumla ms tu org dh ada bf, so xpndang lain la..pastu kami ditakdirkan bersama ms final year projek sy, start drp tu cik pad cam pantang tgk sy online kt YM, asal sy online je msti dia nk tegur, slalunya slalu invi sbb malas nk layan..pastu dia start tnya psal status sy, conform la sy jujur bgtau sy dh ada bf..start haritu bermula la episod malang dlm hidup sy, tiap kali jmpa cik pad tuk projek msti sy balik ngan deraian air mata..benci sgt tau..ngan family pn sy ngadu pasal cik pad..sebenarnya nama cik pad tu sy yg bagi sbb senang nk ngumpat kan...xlama pastu hubungan sy ng x-bf yg bernama mr.b bukan nama sebenar tu berakhir...3 blan pastu cik pad dpat tau, dan beliau menjadi manusia yg paling baik hati dan paling best, semua yg dia buat menggembirakan...xlama pastu iaitu pada tarikh seperti diatas, cik pad pn meluahkan perasaan kt skype, xgentle lgsg..hahaha..esoknya tu br la cakap  betul2..kikiki

2 blan kami bercintan cintun, cik pad nk jmpa family sy..g la jmpa, pastu bln 8 family kitorang jmpa pas konvo..bln dis tunang then setahun pastu kawin..Alhamdulillah skrg kami dh ada si budak kecik yg namanya Adam ni..sesunnguhnya perjalanan cinta kami sgt pantas..syukur Ya Allah..sesungguhnya kita hanya merancang, Allah yg menentukan..buat suami tercinta Affendi Fitra Asral, terima kasih atas segala kegembiraan yg abang berikan..moga kerukunan dan keharmonian dlm rumahtangga berkekalan hingga akhir hayat..I Love You..dan nama cik pad tu adalah nama yg tercomel skrg ni..kikiki

1st time g dating, g zoo taiping tu..

Tuesday, March 15, 2011

Adam dah 2 bulan

Assalamualaikum..
harini adam dh berusia 64 hari..smlam br g check up untk 2 bulan..cam biasa la dpat la upah satu jarum..cuak gak takut dia nangis, tp dia tetap macho dgn bunyik hekkkkkk panjang je skali, pastu diam..pastu balik kn la makan ubat, punyala payah..1st time bg, senang je, tp dia sembur keluar..2nd time nk bg, cam tau2 je..Adam tutup mulut dia ketat2..jenuh nk bukak..hehehe

weekend ritu 1st time Adam g knduri..siap berkampung 2 hari lg..Alhamdulillah xbuat perangai..cuma xde gelak ketawa..muka serius spanjang masa, pastu cam nk tido sepanjang masa..msti dia rimas sbb ramai org duk tengok dia kot..knduri ni knduri belah sedra cik pad, pakaian konsep minang sbb diorang kn org minang..sy cakap kt cik pad, mujur kita dh kawin dl, kalo x msti kn paksa pakai camtu gak..xsuka la sbb muka i kn bulat..xsesuaiii..tp makanan mmg mewah la..makanan katering pastu ada plak makanan minang yg super duper sedap..chef original dr bukit tinggi masak..mmg xde istilah diet haritu..bntai makan..tp sekali je makan..xde la kira melantak sgt..sbb dh ada anak kot..xsempat..hehehe

bali dr kenduri, dlm kereta, baru la nmpak adam senyum smbil2 tgk2 jalan..nmpak sgt dia rimas duk kat ramai2 org..balik terus mandikan dia, then dia gelak2 smbil tido..Adam tido start dr kol 7 smpai kol 1 pg..punya la lama, mengalahkan org buat keje..kol 1 bngun minum susu, pastu sambung tido lg..bila tgk Adam bleh sesuaikan diri ngan tmpat luar rs seronok plak, xsabar nk bawak g jalan2, haritu penah dh bawak g Tesco Sg Petani, tp xsmpai pn sejam sbb xtau nk buat apa..lgpn Adam kecik lg, xsesuai duk kt tmpat awam cmtu..Adam cepat2 la besar, baru selesa mama nk bawak jalan..=)

Adam ngan mama pada hari genap 2 bulan

pengantin ngan pakaian tradisi minang

 Adam buat muka boring

keluarga kecil kami


Tuesday, March 8, 2011

rutin yg berubah

Assalamualaikum..
wah sy busy, sy busy...busy la sgt kn..mmg busy pn..smpaikn nk buat cucur je pn 2 jam xsiap2..kalau dl 2 jam bleh buat mcm2..msk mcm2..tp skrg terkedek2 nk masak..nk msak, nk mengemas, nk menyapu dan segala2nya kn tunggu Adam tido..dgr dia hek hek je terus lari g jenguk..Adam ni kalo jaga dr tido kalo xnmpak org sure nangis..kalo nmpak sy datang cam automatik diam..ke sy je yg perasan??hahaha..tp sgt happy ..skrg pn dh pandai main2..buat belon pn dh pandai..penuh air liur kt mulut..

laptop plak on je spnjang hari, tp xsempat pn nk tgk..bukak je blog2 yg nk baca, tp kdg2 xsmpat baca terus tutup..tido Adam slalunya xlama, kejap2 je dh bangun, nk lama skit tido kn bedung la, tp sian kt dia sbb panas..kalo dia tido lama leh la online dgn jayanya, contohnya cm skrg..hehehe..mujur la tido malam dia lama..bangun menyusu pastu tido..

walaupn rutin harian cam kelam kabut, tp ada certain bnda yg positif sbb sy skrg dh slalu masakkan breakfast tuk cik pad..siap dia bawak bekal lg..nasi goreng je pn tp ok la kan..sblum ada anak sarapan kuih yg beli je pn..semuanya kerana Adam..duk rumah pn xbosan dh sbb ada org temankan..=) 

kesimpulannya, walaupn rutin berubah n diri terasa penat tp hati tetap gembira..sanggup korbankn ms tido nk check anak mlm2..kot2 la ada semut ke, nyamuk ke..ni la dinamakn kasih seorng ibu..asalkn anak gembira dan sihat,  si ibu msti gembira..

Thursday, March 3, 2011

keluarga asas

Assalamualaikum..
Alhamdulillah kami telah bersatu membina keluarga asas yg mana terdiri drp ibu, bapa dan anak dlam sebuah rumah yg sedrhana...kikikiki..jumaat lpas sy dh slamat smpai SP, then duk umah mak mentua 3 hari..Rabu baru duk rumah sendiri..Adam xde masalah ngan perubahan suasana..dlm kereta pn tido je sepanjang perjalanan dr Tganu ke SP..melalak nk mandi je sbb dia tau kot dia sorang je xmandi lg..hehehe

masa kt rumah mentua bermulala episod sy mandikan Adam sbb mak mentua sy xpandai mandikan bayi sbb slalunya nenek cik pad yg uruskan bab2 mandi ni..tp skrg nenek xsihat..Alhamdulillah sy berjaya mandikan Adam..risau gak sbb Adam dh pandai lonjak2kn badan dia..so rs confident nk uruskan Adam bila duk rumah sendiri..

semalam hari pertama sy duk sendiri..Adam asyik nangis je..mgkin perut dia msuk angin kot sbb dia asyik kentut je..mmg melalak la dr kol 8 pg..sape xtahan tgk anak nangis, dh la xde org kt umah tu..last sy pn nagis sama2 ngan Adam..call cik pad, so balik la suami kesayangan tuk memujuk anak dan isteri..hehe..dan skali lg Alhamdulillah sbb pg td Adam berak..tgh hari berak lg and petang pn berak lg..mmg qada la yg 2 hari xberak..mood dia pn baik je..tido n bangun main2 je..nangis mintak dukung..dukung xmo duduk, kn jalan2..so exercise la mama dia harini..start masak dr tgh hari, ptg baru siap sbb nk melayan dia..

harap2 Adam selesa xmeragam dh..kelam kabut jadinya..

melalak nk mandi sbb dh kol 8 lbih xmandi2 lg


Adam ngan mamanya yg boolat kt hentian Titiwangsa