Thursday, February 24, 2011

Ops sapu bersih..

Assalamualaikum..
hari ni dh msuk hari ke-45 slpas lahirkan Adam, maknanya sy dh habis pantang..entry sblum ni sy ada cakap nk balik Sg Petani hari Khamis, tp xjadi sbb adik comey sy nk berarak smpena Maulidur Rasul kt skolah dia..konon2 nk abadikan kenangan terakhir kt skolah..maklum la dh form 5..ok, bg chance la..esok sy balik SP..

td sy dh bawak Adam ronda2 g amik my kid (comey kaler pink), g beli kopok lekor tuk jamu kawan2 yg nk dtg lawat Adam nnti..pastu g amik adik comey or kakak comey kt skolah..punyala lama tunggu..tp yg bestnya Adam lgsung xmerengek..tido je, pastu bngun menyusu..maknanya Adam lulus latihan nk jalan jauh esok..tp tu baru 3 jam duk dlm kete, harap2 Adam tahan nk berjalan 6 jam esok..

yg ni plak sy nk cite pasal tajuk kt atas tu, memandangkan sy ada bnyak knduri yg nk kn attend pasni, maka seharusnya la sy pikir nk pakai baju apa..baju2 lama jgn harap la nk muat..semuanya buat sakit hati dan mendera perasaan..hari ni sy duk tst baju2 lama, semuanya mngecewakan..smpai naik pening duk pakai n bukak..smpai skrg pn duk pening lg..so sebagai penyelesaiannya, sy menyapu bersih baju2 makcik sy..xdela bnyak pn, ada la 5 psng, makcik sy cakap, pinjam,bukan bg terus..tu pn ketat kt pinggul, tp xpela drp nmpak cam barut nangka..buat ms skrg mmg sy mogok dr buat baju baru or beli baru..

k, la...nk kemas2 beg..daaaa



Tuesday, February 22, 2011

Sepanjang berpantang

Assalamualaikum..
wahh lamanya xmenulis..cam dh xreti nk menaip jadinya..bukan takat menaip, nk mengarang ayat pn xtau nk mula dr mana..Alhamdulillah, harini dh masuk hari yg ke-43 berpantang..ada 1 hari lg..ms mula2 start pantang dulu rasa lamanya lg nk pantang, tiba2 rasa, ehhh nk abis dh.. pantang sy bukannya strict sgt..ikut mana yg patut je..atau lebih tepat 'ngelat' je banyak..3-4 mgu yg pertama tu je betul2, bertungku, mandi air daun ubat, jalan slow2, pakai bengkung bagai..pastu semua carca merba..tambah2 bila jahitan kt bawah tu baik..berat saya turun 11kg ye tuan2 dan puan2..dr 80kg kpd 69kg..sgt berat..tp kalo kawan2 or sedara jumpa msti cakap sy tipu..sbb sy masih montel..pakai baju raya ms tgh preggy 6bln tu pn muat2 je..xpaham ke mana berat2 tu hilang..stress sbb sy lgsung xde baju yg leh pakai..bahagian bermasalah adalah peha dan pinggul..rasa nk gigit2 je part tu..

cite pasal Adam, masa hari ke-35 haritu dh bawak Adam check up tuk sebulan, Alhamdulillah berat adam dh mencanak naik jadi 4.85 kg..gembira berat anak naik tp sedih berat mamanya xturun2..sabtu lepas dh buat majlis cukur jambul dan kesyukuran tuk Adam..Adam baik je sepanjang hari tu, tido je sepanjang hari..pastu malam2 dera mama ngan papa dia ajak main..tp last2 Adam main sorang2 je..sian dia, mama ng papa Adam ngantuk sgt..pastu esoknya tu terus botakkan Adam..rambutnya nnti nk tibang n nilaikan ngan harga emas kemudian nk sedekahkan kpd fakir miskin or masjid..moga Adam membesar mnjadi anak yg sentiasa melakukan amal jariah dn berbuat baik..

perkara paling best, Khamis ni dh nak balik Sungai Petani..dh lama tinggalkn rumah,xtau apa jadi..kami suami isteri mmg la gembira yg amat, Adam xtau la apa perasaan dia, hahaha..tp tok, nenek,atuk,tok ki n makcik2 Adam kt sini msti sedih..xpe la, bulan depan Adam balik lg..saya pn cuak, camne la nnti sy uruskn Adam sorang..harap2 Adam faham n xbuat bnyak ragam..cayang Adam..mmuahhhhh..

 majlis kesyukuran dan cukur jambul yg sgt simple


 Adam cool je kn botak


 Adam yg tiada berambut..tgh main2 kol 3 pg

Wednesday, February 9, 2011

Apa nak jadi????

Assalamualaikum...
saya ada bnyak cite nk diceritakan tp saya malas..xtau la apa nk jadi..kalo ikutkan bnyak je ms tuk nk update blog ni..tp nk start menaip tu jd malas..ni antara simptom2 lpas dpat anak ke?? hakikatnya mmg dr dl pn mmg blog ni suram..hahaha..semangat!!!cepat la dtg..huhuhu