Saturday, November 27, 2010

Alhamdulillah...Our first anniversary..

hai....
alhamdulillah, esok genap usia perkahwinan sy setahun bersama cik pad tersayang...pelbagai peristiwa suka dan duka berjaya kami harungi bersama, dr ketawa terbahak2 smpai la menangis beria2...rasa cepatnya masa berlalu, rasa baru je kalut2 pikir hal2 nak kawin dl..alhamdulillah

memandangkan ni ulangtahun perkahwinan yang pertama, perasaan nk celebrate tu mmg la sgt2 semangat, tp nampaknya harusla dilupakan atau dipospone ke hari lain..mana tak nya, esok dh ada appoinment ng dr kt KK tuk check up 34 minggu, baby harus diutamakan skrg ni.. pastu kn g kenduri plak..mmg xsempat..nak celebrate hari ni pun xleh..cik pad keje...sy rasa nak masak2 je la, cik pad request nk makan telur kicap je hari ni...senangnya..huargh huargh..cam klakar je celebrate anniversary makan telur kicap je..

yg pasti semalam kami dh g cari hadiah..mmg langsung xsurprise sbb sy nk bagi hadiah yg mmg kn bawak cik pad g kedai..dh alang2 sy pn pilih la hadiah sy sndiri...; )



Wednesday, November 24, 2010

oh jiwa sensitif...

hai...
sy xtau nape mood sy cam xbetul skrg ni...sepanjang masa nk sentap..huhuhu
plg xbleh blah kejadian semalam..mula2 punyala syok terkedek2 g tambah brg2 baby yg lom sempat lg nk beli, bab2 beli barang baby mmg seronok n sgt teruja..pastu beli brg rumah plak..sronok lg ms tu..pastu suami ajak g parkson beli sandal sy sbb sandal yg sy pakai skrg ni teramat la ketat..mana taknya, kaki membesar bagaikan juara..yg buatkan sy sentap, bleh plak cik pad tu paksa sy beli jugak sandal sdangkan semua sandal yg sy try semua xmuat..slalu pakai kasut size 5, tp sbb kaki bengkak size 7 pn sendat kot, cik pad cam nk paksa2 gak sy pilih..dan2 kat kdai tu jugak sy nangis ngan xmalunya smpai cik pad sy terkebil2 mati kutu dibuatnya..

wah buat pertama kalinya sy nangis sbb suami nk belikan sandal, bangga ngan diri sendiri...sekian

Tuesday, November 23, 2010

raya-kena tinggal-beg hospital-exercise

hai....
rasa xtau camne cara nk menulis..semangat nk menulis lgsung xde..ibaratkan hangat2 tahi ayam je nk berblog...
raya haji haritu saya balik kg kt Terengganu, saya masuk korban 1 bahagian pastu ada buat majlis sembahyang hajat sket tuk keselamatan saya n baby..perjalanan yg jauh buat kaki saya bertambah2 bengkak..so sy abaikan je sbb bengkak kaki saya ni cam xnak surut walaupn mcm2 sy dh buat..yg penting anak saya sihat..

saya balik terengganu 4 hari, Sabtu balik rumah MIL plak, balik hantar buah2 tngan dr kg, dan MIL ajak cik pad sy g ziarah org sakit kt hosp ipoh keesokan harinya, sy dengan rela hatinya xnk ikut sbb dgr nama2 yg nk ikut sy dh tau terlebih muatan..sy xrela himpit2 dgn keadaan sy yg asyik xselesa sepanjang ms ni..maka sy mintak izin nk g umah my buddy dayah kt kulim..lepak2 kat sna smpai kol 3 ptg, pastu balik umah MIL sbb ngantuk yg amat sgt..lg pn dayah nk exam, xmo kacau dia study...duk la sy sorang2 smbil berangan nk g tesco la, jusco la..last2 sy tertido dgn keadaan xbersedia...dah tido pn tunggang langgang badan pn sakit bukan kepalang...pastu suami pn balik, pastu sy pn buat la ayat2 sedih..mmg dasar nk mintak simpati...hahaha

pastu sy pn siap2 nk balik umah kt sg petani, turun bawah sembang2 jap ng MIL, pastu kn soal pasl beg hospital..kn la ceramah sbb xsiap pape lg..msa tu baju mmg xbasuh lg walaupn hari2 duk belek smbil cium2...MIL sy takut sy terberanak awal, katanya kalo g mana2 xde hal sbb barang semua dh ada..kepada baby..kalo nk kuar kuar la lpas 36 weeks ye..ms tu mgkin dh bersedia dr segi mental dan fizikal..huhuhu..balik je SP terus sapu2 umah yg dh kn tinggal hampir seminggu n selongkar barang2 baby yg nk kn basuh...pastu bermulalah aktiviti pendobian mengikut peringkat..sronok tgk baju2 tergantung kat ampaian..pastu bila dh kering terus kemas2 beg baby..excited ok, cam nk g hospital cepat2 je..sedangkan beg mamanya lgsung xsiap pape..ada berus gigi, ubat gigi ngan sabun je..hahaha

pasal exercise plak, pagi td sy dh mulakan aktiviti berjalan brsama cik pad pusing taman sy duduk ni je...sepatutnya smlam dh start, tp malas, so cik pad saya kn marah la ngan maknya...cam warden plak MIL sy ni..siap call pagi2 tnya dh g jalan blum..smpaikn kami laki bini takut nk jawab call...tp bagus gak kn paksa jalan2 ni memandangkan sy mmg suka melayan ketaklaratan sy ni..ye la, perut makin berat n kaki pn bengkak memanjang..kalo bleh nk duduk je, smpaikan nk masak pn malas..nk drive jauh skali..skrg tgh berkira2 bila nk g usm..semangat ada tp xsanggup nk mghadapi perjalanan sejam tu, sy dh mula rindu kat kawan2, nk lunch sama2 ng diorang, nk ajar dak FYP buat solution ngan run machine lg..ngan jumpa SV sblum bercuti...

panjang gila entry ni..crita pn berterabur...yg penting sesuai ngan tajuk..hahaha

Wednesday, November 10, 2010

set bersalin

hai...
sebelum ni saya xpernah terfikir nak beli produk set bersalin sbb mak ngan makcik2 saya xpernah pn pakai set bersalin bagai..diorang pantang ngan ketabahan sndiri..hehehehe...tp memandangkan MIL dh bnyak kali tnya saya pilih set bersalin mana, dan mama pn cadangkn saya satu produk..saya pn mula la buat review tntang set bersalin yg dicadangkan oleh MIL tu dgan tgk kat blog dan tnya2 org..so saya pn decide la untuk beli produk ni..semalam set ni sampai kt rumah..nk tau apa saya beli??? jeng jeng jeng

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Set bersalin Nona Roguy (NR)

Saya beli ni dari kak Engku bidan bersalin...skrg kak engku tgh buat promotion tuk produk ni..so cepat2 la rembat..heheh..moga saya rajin berpantang nnti..xnak skip2 makan ubat ngan sapu minyak..cik pad cakap kalo xabis nnti dia sumbat kt telinga saya..suka ugut tau..

Tuesday, November 9, 2010

Baby besar???

Assalamualaikum...
wahhh...semalam anak saya buat hal xnak gerak lg..puas digodek2, tp xnak gerak gak..so semalam g la jmpa Dr Jammy yg cantik jelita tuh suh dia tgk mana yang patut...so dr pn scan la, dan hasilnya semuanya normal dan dgn tiba2 baby gerak2..wah2, baby nak suruh mama dia tgk dia buat apa kat dlm tu ye...tp yg membuatkan saya sikit terkejut, sikit je la, dr cakap anak saya ni dh bersaiz 33w5d dgan seberat 2.34 kg sedangkan kandungan saya baru 31 week...dr cakap baby ni kalo lahir mmg besar..erkkk tetiba takut...agak2 la, baby ni nanti kuar ikut tarik EDD ke lagi awal ikut saiz??

kalo bgtau MIL msti dia cakap, " haaaa, tu la, minum lg ais"...tp ada kaitan ke????mgkin sbb saya breakfast skrg asyik minum segelas anmum ngan segelas milo ais..minum pn dh berat, lom lg part makan...so baby  pn membesar bagaikan juara...apa2pn saya diberikan kekuatan dan kesihatan yg baik smpailah waktu melahirkan nnti...

Sunday, November 7, 2010

Kebengkakan Kekakian..

Assalamulaikum semua...
ntah apa2 je tajuk kt atas tu...alhamdulillah, usia kandungan dah masuk 31 weeks, baby makin aktif memberikan tendangan yg berbonjol2 smpai smpai senget2 badan..last week saya  dah g buat check up utk 30 weeks, semuanya baik, hb pn dh baik jadi 11.5 cuma sy mengalami bengkak kaki yg bleh dikatakan agak teruk..kaki saya sgt besar kalau nk compare ng hari2 biasa, mungkin sbb last weekend sy balik Terengganu naik bas, kaki plak statik je dgn perjalanan yg sgt lama sbb ada pokok tumbang dekat Grik..sgt terseksa okeh...maka saya mengambil langkah memontengkan diri untuk seminggu sbb ketidakupayaan nk drive g skool..mujurlah belajar lagi, kalo keje conform bos dh pecat..huhuhu..malam2 plak sblum nk tidur msti ambik masa nk setting kedudukan bantal, serba xkena sbb bila baring je mesti sesak nafas..bantal plak kn susun tinggi2, sian kat suami xcukup bantal..

ni info yg saya jumpa pasal tips menangani bengkak kaki semasa hamil (source dr: www.bengkungmoden.com
Masalah ini disebabkan oleh lebihan air dalam badan dan akan hilang dengan sendirinya selepas bersalin
  1. elakkan berdiri terlalu lama
  2. letakkan posisi kaki di posisi yg lebih tinggi ketika duduk (contohnya kotak atau bangku kecik)
  3. alaskan kaki dengan bantal agar kedudukannya lebih tinggi dr badan semasa tidur (ni dah buat tp sama je, tidur buas kot, hehehe)
  4. rehatkan diri seketika, jika duduk terlalu lama, seeloknya bangun dan jalan2 sekejap untuk membantu perjalanan darah yg baik ke bahagian kaki
  5. minum banyak air untuk membantu mengurangkan pengumpulan air di bawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki
  6. elakkan drp memakai stokin yg getahnya mencengkam dgn kuat
  7. wanita hamil digalakkan untuk mengiring ke sebelah kiri sewaktu tidur untuk menggalakkan pengaliran darah yang lebih lancar (sy suka tidur terlentang sbb saya takut baby sakit kn himpit, huhuhu)  
  8. amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dr memakan junk food (kdg2 je sy ambik =( )

Ini plak info yg saya dpat dari www.infoibu.com mengenai sesak nafas, masalah ini adalah disebabkan tekanan drp bayi yg berada di bawah diafragma yg menekan paru2 ibu. posisi yg disarankan adalah dengan mengiring ke kiri ketika tidur kerana ia mmberi keuntungan kepada bayi untuk mendapatkan aliran darah  dan nutrisi yang maksima ke plasenta kerana adanya vena yg besar di bahagian belakang sebelah kanan spina yang mengembalikan darah dr tubuh bahagian bawah ke jantung..

haish..bnyak betul sy xtau...memikirkan sakit skrg ni rasa xsabar nk deliver, xsabar jgak nk jumpa anak saya,tp nk tanggung kesakitan ms contraction sy rasa xsedia lg, org cakap sakitnya 20 kali sakit dari senggugut, tp saya jarang kn senggugut..camne tu?? tmbah2 bila baca blog org lain yg kebanyakannya deliver awal dr EDD lg la saya takut...moga saya diberi kekuatan dan kesihatan yg baik tuk mengharungi minggu2 yg mendatang...