Sunday, October 31, 2010

dugaan mengidam....

hai...
lama sungguh x berblog..kerajinan saya hanyalah pd blogwalking...dr satu blog ke blog yg lain xabis2 baca...sgt kagum pada kamu-kamu semua yg rajin update blog memasing...kemalasan yg adalah disebabkan bebarapa faktor iaitu kesengalan en steamyx yg tiba2 buat hal, 5 hari xleh online ok..lg satu sbb saya balik kg, nk online kn berebut laptop ng adik,xpn ng suami yg xabis2 nk baca komik...nak bawak laptop sndiri malas sbb balik naik bas aja...

berbalik kpd tajuk kali ni, sepanjang preggy ni susah sgt nk dapatkan makanan yg didambakan oleh anak tekak ni...masa mula2 dl sy teringin sgt nk makan buah binjai..korang tau apa tu buah binjai??ianya sejenis buah yg berbentuk lebih kurang buah mangga, kulitnya sedikit gelap seakan2 coklat, isinya putih dan rasanya masyaAllah, sgt la masam...mungkin korang tau buah ni cuma mgkin namanya korang panggil lain..masa mengidam buah binjai ni, susah sgt nak dapat,sy pn xpaham nape sy bleh mengidam buah ni..sedangkan sy makan buah ni last masa sekolah rendah,tup2 bila preggy duk teringat ng rasanya yg masam..maka bermulalah aktiviti binjai hunting,xcukup ng suami, mak, mak sedara, pak sedara semua kn kerah mencari si buah binjai..kawan2 kilang tmpat suami keje pn tlg berkhidmat skali...dugaan ms tu mmg hebat, rasa nk makan tu xdpt digambarkan mcm mana, sanggu p pegi semua pasar malam n pasar tani nak cari buah tu..kalau tnya kat penjual buah jawapannya 'selalunya ada, tp xtau la nape skrg xde plak' adoi rasa nk menangis mak..ms duk teringat tu mmg rs meleleh air liur...tup2 satu hari tu mak sedara call, bgtau buah idaman dah ada, kebetulan ms tu hari khamis, pe lg suami sy dgan drastiknya amik half day leave hari juaat semata2 nk layan tekak si isteri ni..tp dgan xdisangka2 plak hari jumaat tu ada sorang kawan keje suami sy jumpa jugak buah binjai ni, jd dia pn tlg belikan, maka buah binjai tu sy buat bekal akan dlm kete sepanjang balik ke tganu..nikmat makan tu buatkan sy nk menangis..sampai umah saya makan lg, walaupn masam yg teramatlah sgt, tp xde la plak sy sakit perut..sy makan xbanyak pn, biasala teringin,makannya xde lah bnyak sgt,sekadar nk merasa..
bila dh dapat, pegi mana2 pasar, kt mana2 jalan banyak gila org jual buah binjai..agaknya ni kot dugaan mengidam, br sy paham knapa mak cik saya mengidam nk makan buah ciku xdapat2, padahal bnyak je org jual...huhuhu

ni la rupa buah binjai

buah kedua yg sy mengidam nk makan, buah cermai..masam2 je ko nak cik anah oii...buah ni pn payah nk dapat..sy yg susah nk jumpa atau pokok buah ni mmg dh makin pupus..kalo jumpa pn msti pokok yg dh nk mati, xpn yg dh siap dijeruk...tp ms cari buah cermai xde la sesemangat mcm cari buah binjai, dh pesan kat baby suh redha kalo xdapat makan, jgan meleleh air liur..hehehe..pandai je pesan kt baby..mcm la baby tu yg nk makan sgt..tup2 ex-housemate yg bawakkan..sronok yg amat sgt..tp sama ak ngn buah binjai, makan xde la bnyak sgt, sekadar merasa je..janji dapat..hehehe

makanan yg ketiga ialah sotong celup tepung...org cakap eleh apa susah, balik kg dapat la makan..tp bg saya sgt la susah...3-4 kali balik kg pn xdapat makan pn lg..sbb tu sy cakap dugaan..ada je halangan, hari raya la, hujan la, org dtg umah la..mcm2....hari ni mmg sy tekad nk makan...tp dr pagi td hujan xberenti lg..agak2 ada org jual x???huhuhu..doakan saya ye...tp yg ni sy nk makan bnyak2...





Friday, October 22, 2010

Jumaat...

hari ni dh Jumaat, msti ramai org tertunggu2 hari ni sbb esok dh bleh bercuti lalalalala...hari ni sgt xbest bg saya sbb hasil kerja sy adalah sgt minimum..jumaat diibaratkan hari bermalas-malasan sj.. sebenarnya ni salah saya, bukannya salah Jumaat, kesian jumaat dibazirkan je..hukhukhuk..bila la keje sy nk siap kalo buat keje tahap siput yg kesakitan walaupn dlm hati berkata "kalau siapkan thesis pn bukan supervisor nk check pn"...huhuhu

harap2 esok ada sinar bahagia untuk sy, cik pad cayang, esok sila bawak sy pegi jalan2 ye..ayang xlarat la nk terperap je kat rumah....dh 3 weekend xgi mana2.. sekian terima kasih..

Thursday, October 21, 2010

setahun sudah...............

apa yg setahun??tiba2 je kan..hari ni genap setahun saya kawin...ok, tipu je...tgk wedding ticker pn dh tau sy tipu...hari ni genap setahun abg hitam saya berbakti tuk saya...sape abang hitam?? jawapannya yg pasti bukan suami saya..hahaha..gila kejam ini isteri...abang hitam yg saya maksudkan adalah kereta saya yg berwarna hitam tu...happy birthday abg hitam, moga sentiasa sihat  untuk berbakti kpd saya dan keluarga...

teringat masa mula2 nk dpat abg hitam ni, tunggu abg sepupu sy bawak datang dr KL,apa kes tuannya org Penang plus Terengganu, tp pkai no plat KL, nasib la yg penting dpat manyak diskaun masa beli...gagaga..tq abang ijak..ms tu tunggu tu rasa lambat gila masa berjalan..duduk la sy depan pintu kat umah 27 tu sambil tgk pakcik umah sebelah basuh kete putihnya tu..bila kreta dh smpai dpan umah, bukan main lg seronok walaupun kreta yg dibeli tu hanyala kereta biasa, bukan canggih manggih mana pn, yg pasti ni la harta sepencarian saya dan suami (masa tu tunang) saya yg pertama..buat masa skrg kereta ni la barang paling mahal yg kami pernah beli..

abg hitam bawak saya masa majlis bertandang

kpd abg hitam, saya sayang awak...nnti saya paksa cik pad saya tu slalu2 basuh awak ye..sian kat awak, dh la hitam tuan plak malas nk basuh..kalau awak org xtau la awak duk kategori mana, msti kategori plg comot..gagagaga...happy birthday abg hitam...(tp road tax ngan insurans xsettle lg, tersadai la kamu tuk 2-3 hari ni)

Wednesday, October 20, 2010

Hmmmmmm.....

Salam..
Minggu ni dh masuk  28 weeks bersamaan ngan 7 bulan..warghh..cepatnya masa berlalu, haritu baru je rasa g check tuk conform pregnancy kt klinik Dr Jammy ng bdk2 umah 27..tup tup dah 7 bulan..Alhamdulillah, sepanjang mengandung ni bleh dikatakan mmg xde alahan lgsg cuma haritu skali je baby menduga mamanya dgan buat perangai xmau gerak seharian..xpasal2 mama baby ni kena masuk wad..Baby Baby..Lain kali jgn buat lg tau...

Lately, saya ada satu perangai baru, kuat betul membebel, bleh dikatakan celik mata terus pot pet pot pet...yg jadi mangsa tentula cik pad cayang saya tu...sy pnya tahap bebel ibaratkan mak kpd anak sepuluh..tp biasalah, sape2 pn xsuka kn bebel, mestila cik pad sy marah kalo khutbah berjela2 dan xmasuk akal, so kerap la jugak sy nangis yg beria2..kesian kt suami sy tu, melayan isteri dia yg emosi xstabil ni...sabar je la...


harap2 simptom emosi xstabil ni beransur pulih ngan cepatnya..xlarat la nak sedih2 memanjang..kesian kat cik pad ngan baby ni...saya mahu gumbira sepanjang masa...=p

Thursday, October 14, 2010

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..akhirnya ada gak blog sendiri..selama ni asyik jadi silent reader kt blog org je..dah tu cam addicted plak nk baca blog hari2, kejap2 bukak baca blog org nk tgk ada update pape x, smpai suami cakap 'ayang buat la jgak, nnti leh abg baca'..berbekalkan semangat dan sokongan yg suami berikan,maka wujud la blog ni...dlam ni saya nk tulis cerita2 psal kehidupan saya yg mana leh sy jadikan kenangan nnti...rs cam terlambat je br nk buat blog, dh kawin, preggy pn dh separuh jalan..hahaha..lantak la..nnti leh cite pasal anakanda sy yg tgh aktif dlm my tummy ni...

kpada kawan2 sume, sudi2kan la baca blog sy yg macam budak baru blaja ni walaupn hakikatnya dh nk jadi mak budak..

 perkenalkan tuan punya blog dan suami, skrg dua2 pn dh kembang semangkuk..hukhukhuk

p/s: yun and miza adalah inspirasi saya sbb diorg la kawan sy yg berblog yg sy slalu jumpa pn..gagagga